Korábban David Rockefellert és Arnold Schwarzeneggert is vendégül látta az a San Franciscó-i galéria, amelynek tulajdonosa megdöbbentő módszerrel próbált elüldözni egy utcán fekvő hajléktalan nőt – az esetről videó is készült, amely alatt záporoznak a felháborodott hozzászólások.

Homelessness in San Francisco
Képünk illusztráció, az esetről készült videó a cikk végén tekinthető meg.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Collier Gwin, a Foster Gwin Gallery tulajdonosa kényelmesen, a kerítésnek támaszkodva locsolta hideg vízzel a nőt, aki hiába kért segítséget az utcán – a felvétel hatására a hely Google-értékelése hamar a legrosszabbra, egycsillagosra süllyedt. Gwin úgy emlékszik vissza a történtekre, hogy

ő udvariasan szólította fel a hajléktalant a távozásra, ám a nő elkezdett üvöltözni és köpködni, így a slaggal próbálta meg lenyugtatni.

Hozzátette, nem sajnálja tettét, sőt, ő előtte is nagyvonalúan viselkedett, mert napokig hagyta a járdán feküdni a nőt, és a rendőrségtől is megpróbált segítséget kérni.

A galéria szomszédjában található egy étterem, valójában az ő kerítésére támaszkodott Gwin, így aztán a tulajdonosnak közleményt kellett kiadnia, amelyben hangsúlyozta, megdöbbent a videón, és elítéli Gwin tettét, az éttermének pedig semmi köze a történtekhez. Arash Ghanadan arra panaszkodott, hogy alig élték túl a járvány miatti bezárásokat, most pedig ez a felvétel teszi tönkre a hírnevüket.

A városban egyébként valóban egyre nagyobb problémát okoz a hajléktalanság kérdése, a helyi üzlettulajdonosok azzal fenyegetőznek, hogy nem fizetnek adót, ha az illetékesek nem takarítják el a hajléktalanok után maradt szemetet, és nem akadályozzák meg a nyilvános kábítószer-fogyasztást.