Közélet

Katonai nyilvántartásba veszik az ukrán nőket

Az ukrán kormány december 30-án fogadta el a törvényt, amely módosítja a hadkötelesek és tartalékosok katonai nyilvántartásba vételéről szóló szabályokat. A jogszabály szerint hadkötelessé válnak azok a nők, akik egészségügyi vagy gyógyszerészeti szakképesítést szereztek.

Közzétette az ukrán kormány az egészségügyben tevékenykedő nők katonai nyilvántartásba vételéről szóló szabályokat. December 30-án fogadták el a törvényt az ukrán parlamentben. A jogszabály a hadkötelesekről és a tartalékosokról szóló rendelkezéseket módosítja. A szabály szerint az érintett nőknek, miután készhez veszik az ideiglenes hadköteles igazolásukat, egy hetük van rá, hogy jelentkezzenek a hadkiegészítő parancsnokságon – írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

Ukraine soldiers The women soldier during a parade rehearsal in Kiev, dedicated to the Independence Day of Ukraine. Ukraine, Thursday, August 20, 2015 on Monday, August 24, Ukraine celebrates 24th anniversary of Independence. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto) (Photo by Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Danil Shamkin / AFP

A jogszabálymódosítás szerint a szakiskoláknak, szakmai előkészítőknek vagy felsőoktatási intézményeknek a képzések vége előtt két hónappal el kell küldeniük azoknak a női diákoknak a listáját, akik orvosi vagy gyógyszerészeti szakterületen tanultak. A névsor alapján az érintetteknek ideiglenes hadköteles igazolást állítanak ki.

Miután az ideiglenes igazolást kézhez vették, a nőknek hét napjuk van jelentkezni a illetékes toborzási központban.

Elesett az első orosz női katona az ukrán háborúban

Anasztazia Szavickaja tizedes a volt délnyugat-oroszországi Volgográd városból származott. A halálának körülményeiről nem sokat lehet tudni, nem világos, hogy Ukrajnában hol és milyen körülmények között halt meg.

Itt megállapítják a katonai szolgálatra való alkalmasságukat, felveszik a személyes adataikat, és kiállítják számukra a katonai nyilvántartásba vételi okmányokat. Ezt követően bekerülnek a hadköteles katonai nyilvántartásba.

 

háború nők Ukrajna
Kapcsolódó cikkek