Közélet

Kreml: a Nyugat egyre jobban belekeveredik a konfliktusba a fegyverszállításokkal

De háborúról továbbra sincs szó, csak különleges hadműveletről az oroszok szerint.

Egyre inkább részesévé válik az ukrajnai konfliktusnak az Egyesült Államok és a kollektív Nyugat azzal, hogy tankokat is szállít Kijevnek – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön.

Military Exercise In Nowa Deba
Fotó: NurPhoto via AFP

Peszkov hangsúlyozta, hogy nem ért egyet azzal az értelmezéssel, hogy a különböző fegyverek és fegyverrendszerek szállítása nem jelenti azt, hogy ezek az országok részt vesznek a harci cselekményekben. 

Moszkva ugyanis a fegyverszállításokat a konfliktusban történő közvetlen részvételnek tekinti, ami ráadásul egyre inkább fokozódik.

Joe Biden amerikai elnök korábban közölte, hogy a tankokat az ukrán szabadságért folytatott harchoz és nem Oroszország ellenében küldi Kijevnek, ami nem jelent fenyegetést Oroszországra nézve. Peszkov arra a kérdésre, hogy szerinte az amerikai elnök szavai őszinték-e, korábbi kijelentéseire utalt, ugyanakkor elmondta azt is, hogy továbbra sem látják háborúnak az Ukrajnában zajló eseményeket, azokat még mindig különleges hadműveletnek tartják.

Az orosz delegációt a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon vezető Konsztantyin Gavrilov a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az Ukrajnába juttatandó nyugati tankok nem fognak változtatni az ukrajnai front helyzetén. A diplomata szerint a lépés mögött Európa alárendelésének szándéka áll, az, hogy az amerikaiak a lehető legkevésbé keveredjenek bele a konfliktusba, Európát pedig szembefordítsák Oroszországgal.

Minél jobban bővül az Ukrajnának nyújtott segítség, annál szélesebbé válnak a különleges művelet határai

– közölte Gavrilov, aki szerint a nyugati országok az Oroszországgal való konfrontáció új szintjére lépnek azzal, hogy tankokkal szerelik fel az ukrán fegyveres erőket.

A diplomata kiemelte, hogy míg a korábbi tárgyalásokon a kézifegyverekről és a hordozható légvédelmi rakétarendszerekről volt szó, ezek a kérdések mára félre lettek téve, mert a nyugat egyszerűen nem tartja be a megállapodásokat.

Az orosz biztonsági tanács titkára, Nyikolaj Patrusev szerint 

az ukrajnai helyzet a hibrid háborúra való többéves amerikai előkészületek következménye, valamint a többpólusú világ kialakulásának megakadályozására tett kísérlet.

Peszkov Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről elmondta, hogy már régóta megszűnt potenciális tárgyalópartnernek lenni Vlagyimir Putyin orosz államfő számára. Emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij a béke ígéretével nyerte meg a választásokat, ám, mint kiderült, nem is állt szándékában teljesíteni a rendezés alapjának tekintett minszki megállapodásokat, hanem a háborúra készült.

A szóvivő Zelenszkijnek a a Sky News brit tévécsatornán tett kijelentését értékelte így, mely szerint nem érdekelt a Putyinnal folytatandó tárgyalásokban, mivel az orosz elnök számára egy senkivé vált hazája elleni inváziójával.

 

Dmitrij Peszkov fegyverszállítások
Kapcsolódó cikkek