Az ukrán hadsereg a Donyeck közeli Makajivka városát támadta újévkor HIMARS-ból kilőtt rakétákkal, ahol az orosz újoncokat szállásolták el. A támadásról készült felvételek szerint az épületből csupán egy halom füstölgő rom maradt. A kijevi védelmi minisztérium szerint legalább négyszáz orosz katona halt meg, de a moszkvai védelmi tárca 63 áldozatról számolt be.

Makiivka
A bloggerek szerint csak egy idióta tart ennyi embert egy helyen a HIMARS rakéták hatótávolságán belül


Danyiil Bezsonov, a régió egyik vezetője a támadásról elmondta, hogy a rakéták éjfél körül csapódtak be, amikor éppen az új évet köszöntötték. 

Egy Ribar néven posztoló háborúpárti orosz blogger szerint több mint százan megsebesültek, és hétfőn még tartott a romok eltakarítása. 

Ribar beszámolója szerint, amelyet a Reuters ismertetett, mintegy hatszáz ember tartózkodott az épületben, ahol lőszert is tároltak. 
A többi orosz nacionalista blogger is több áldozatról tud a hivatalos moszkvainál. Igor Girkin egykori titkosszolgálati tiszt, aki részt vett a Krím-félsziget 2014-es elfoglalásában, Telegram-posztjában reggel azt írta, hogy „a halottak és sebesültek száma sok száz”. „Nem ez az egyetlen ilyen rendkívül ostoba döntés, hogy embereket és felszereléseket a HIMARS-rakéták hatótávolságán belül telepítenek” – írta.
Kikelt magából egy másik orosz katonai blogger Specnaz Z Arkangyal, akinek több mint 700 ezer követője van a Telegramon. 

„Ki állt elő azzal az ötlettel, hogy embereket nagy számban szállásoljanak el egyetlen épületben, amikor még egy idióta is tisztában van vele, hogy sokan megsebesülnek vagy meghalnak, ha eltalálja őket a tüzérség?”