Közélet

Rishi Sunak: felesleges modern vadászgépeket adni Kijevnek, mivel az ukránok úgysem tudnák használni őket

Bár a Downing Street volt az első, ahol rábólintottak a modern tankok Ukrajnába küldésére, de a vadászgépek már egy vörös vonalat jelentenek a támogatásokban. A Typhoon és az F-35-ös vadászgépek működése annyira összetett, hogy semmi értelme Ukrajnába küldeni őket, mivel az ukránok úgysem tudnák használni őket – véli Rishi Sunak brit miniszterelnök. Elmondta, hogy ezeknek az eszközöknek a használatához hónapokig tartó intenzív képzésre lenne szükség.

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne „praktikus” a kiképzési idő hosszúsága miatt – közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője. A Downing Street illetékese napi tájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a brit királyi légierő, illetve a haditengerészet kötelekében hadrendbe állított Typhoon és F-35-ös harci repülőgépek technológiája rendkívül fejlett, és hónapokig tartó képzés szükséges működtetésük elsajátításához. Nemrég az Egyesült Államok és Németország beadta a derekát a modern tankok Ukrajnába küldésével kapcsolatban, de Kijev azóta már tüzérségi lövegeket és vadászgépeket is akar.

Air to Air Refuelling With NATO Military Allies During Exercise Joint Warrior
Fotó: Leon Neal / Getty Images

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője úgy fogalmazott: 

ennek figyelembevételével a brit kormány „nem tartja praktikus megoldásnak” e harci repülőgépek átadását Ukrajnának.

Az illetékes szerint London folytatja, sőt gyorsítja Ukrajna katonai segélyezését, és figyelmesen meghallgatja az ukrán kormány kéréseit. „A korlátozó tényező azonban az adott esetben az, hogy mennyi időbe telik e rendkívül bonyolult felszerelések működtetésének megtanulása” – tette hozzá a Downing Street szóvivője.

Amerika nem ad F-16-os vadászgépeket Ukrajnának

Amerikai tankok igen, vadászrepülők nem mennek Ukrajnába Biden szerint. Zelenszkij szívesen látta volna az F-16-osokat.

Ezzel ellentétben Franciaország jelezte, hogy nyitott vadászgépek Ukrajnába küldésére, miután a nyugati országok egyre több fegyvert küldenek az orosz invázió ellen védekező országba. Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Hágában beszélt a kérdésről, hozzátéve, hogy egyelőre nem érkezett kérés hozzájuk az ukránok részéről a repülőgépeket illetően. A litván elnök, Gitanas Nauseda is osztja francia kollégájának álláspontját a vadászgépek kapcsán. Egy hétfő esti televíziós interjúban úgy fogalmazott, hogy a vadászgépek biztosítása elengedhetetlen katonai segítség Ukrajna számára Oroszországgal szemben.

A brit kormány a nyugati NATO-szövetségesek közül ugyanakkor elsőként hozott döntést páncélozott harcjárművek ukrajnai szállításáról. 

A Downing Street január 15-én jelentette be, hogy Ukrajna 14 Challenger 2 harckocsit és hozzávetőleg harminc AS-90 önjáró löveget kap Nagy-Britanniától.

Centenary Parade And Flypast to Commemorate The Royal Air Force's 100th Birthday
Fotó: Ministry of Defence via Getty Images

A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregben.

Az ugyancsak brit tervezésű és gyártású, 45,7 tonna önsúlyú AS-90-es önjáró lövegeket 1992-ben rendszeresítették a brit fegyveres erőknél.

A londoni védelmi minisztérium a hét végén közölte, hogy megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői.

 

Typhoon vadászgép F-35
Kapcsolódó cikkek