A jelenlegi helyzetben megfontolt döntésekre, bátor cselekvésre és a magyar érdek melletti kiállásra van szükség – jelentette ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebookon pénteken közzétett Kormányinfó Pluszban. 

SZENTKIRÁLYI Alexandra Szeged, 2022. augusztus 30.Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart a határvadászképzésről a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ rendőrképző akadémiáján a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban 2022. augusztus 30-án.MTI/Rosta TiborSzeged, 2022. augusztus 30.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart a határvadászképzésről a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ rendőrképző akadémiáján a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban 2022. augusztus 30-án.
MTI/Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A veszélyek korába léptünk, alig lábaltunk ugyanis ki a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetből, máris jött a háború, amelyet egy követett, a rossz brüsszeli szankciók pedig jelentős inflációt okoztak

– fogalmazott.

Kiemelte: ebben a helyzetben megfontolt döntésekre, bátor cselekvésre és a magyar érdek melletti kiállásra van szükség. A kormányszóvivő elmondta: a magyar családok és nyugdíjasok a legalacsonyabb energiaárakat fizetik Európában, 

a rezsicsökkentett árakkal legalább 181 ezer forintot spórolnak meg minden hónapban. 

Hangsúlyozta: idén februárban jön az emelt összegű 13. havi A szankciós ellenére is garantálják a nyugdíjak vásárlóértékét, és ha szükséges, akkor év közben is lesz nyugdíjkiegészítés – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra arról is beszélt, hogy a szankciós válság és a működési költségek megugrása miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültek a kisboltok. Benyújthat pályázatot a korábban már fejlesztési támogatásban részesült üzlet, ráadásul most minden, 2000 fő vagy ez alatti állandó lakosságszámú településen működő kisbolt pályázhat – mondta.

Közölte: az árstopok a jelenlegi szabályok szerint április 30-ig életben maradnak.

A brüsszeli szankciók energiaválságot eredményeztek, felpörgették az inflációt, ami az élelmiszerek árának emelkedésére is hatással van, és a kormány ennek ellensúlyozására vezette be az élelmiszer-árstopokat – magyarázta.

Kitért arra, hogy a beteg- és a sürgősségi ellátás javítása érdekében idén fokozatosan megkezdődik az új egységes orvosi ügyeleti rendszer bevezetése. Az a cél, hogy az év végére Budapest kivételével az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító ügyeleti rendszer működjön – mutatott rá a kormányszóvivő. Hozzátette: elsőként Hajdú-Bihar vármegyében lép életbe az új rendszer február elsején, és az itteni tapasztalatok alapján fogják az egész országban bevezetni az új struktúrát.