Magyar gazdaság

Nincs szó az élelmiszerárstopok kivezetéséről

A benzinárstopot év végén kivezette a kormány. Az élelmiszerárstopoknál egyelőre nem kell aggódnunk.

Csütörtökön tartott kormányinfót Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Az eseményen jó néhány területet érintettek, többek között az Erasmus-ügyet is. Kérdésre válaszolva a tárcavezető az élelmiszerárstopokról is beszélt.

20221109 SalgótarjánTojás és burgonya árstop illusztrációFotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei Hírlap
20221109 Salgótarján

Tojás és burgonya árstop illusztráció

Fotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei Hírlap
Az élelmiszerárstop a tervek szerint április 30-ig biztosan velünk marad
Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

Az alapvető élelmiszerekre kivetett ársapkát korábban április 30-ig hosszabbította meg a kormány. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az intézkedésnek nagy a társadalmi haszna, hiszen a legszegényebbek számára ad lehetőséget az élelmiszerekhez való hozzájutásra.

Azonban tisztában vannak azzal is, hogy minden durva piaci beavatkozásnak vannak kedvezőtlen hatásai is a kereskedelemre nézve.

 

Ameddig áruhiány nincs, és ameddig nem okoz több kárt az intézkedés, mint amennyi hasznot hoz, addig igyekszünk fenntartani

 

– emelte ki.

Arról az új szabályról, hogy szükség szerint az érintett termékekből kétszeres mennyiséget kell tartaniuk a boltoknak, úgy nyilatkozott, hogy a kereslet dönti el, mi a szükséges mennyiség. Ha egy boltban elfogynak ezek a termékek, akkor szükség van nagyobb készletekre. Amelyik üzletben nincs ezekre kereslet, nem fogy el az árstopos árucikkekből felhalmozott készlet, ott nem szükséges a korábbinál nagyobb mennyiséget tartani.

Úgy emelnek árat a kereskedők, mintha nem lenne holnap – de miért most akarnak nyerészkedni?

Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni a vállalatok árazási gyakorlatán, nincs olyan hónap, hogy ne emelkedne a legtöbb termék ára a boltokban. A rejtély megoldása a profit húzta lehet, a vállalatok előre próbálják bebiztosítani a magasabb bevételt arra az esetre, ha a költségeik a vártnál is nagyobb mértékben emelkednének.

 

Gulyás Gergely élelmiszerárstop
Kapcsolódó cikkek