Közélet

Szerbiában toborozzák a Wagner csoport zsoldosait

Szerbia felzúdult a Wagner-zsoldosok miatt, akik az országban toboroznak fegyvereseket.

Szerbiában felháborodást váltott ki több olyan felvétel, amely azt állítja, hogy szerb önkéntesek harcolnak az oroszok mellett az Ukrajna elleni invázióban – írja a BBC

flags of Serbia and Russia painted on cracked wall flags of Serbia and Russia painted on cracked wall
Fotó: Racide

Az orosz Wagner zsoldoscsoport több szerb nyelvű toborzó videót is készített,

Aleksandar Vucic szerb elnök dühösen reagált ezekre a videókra az országos tévében.

Miért toborzol te, Wagner, bárkit is Szerbiából, amikor tudod, hogy ez ellenkezik a mi szabályainkkal?

– fogalmazott az elnök. 

 

A kritikusok gyakran vádolják azzal Szerbiát, hogy az Oroszországgal fennálló régi barátságát prioritásként kezeli az EU-csatlakozási ambícióval szemben.

Vucic elnök a Moszkvával ápolt kapcsolatokra utalva kijelentette, hogy Szerbia nemcsak semleges az ukrajnai háborút illetően, hanem ő maga hosszú hónapok óta nem beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. 

Csak néhány szerb fegyveresről derült ki eddig, hogy az oroszok oldalán harcoltak. A bíróságok körülbelül két tucat embert ítéltek el külföldi hadszíntereken vívott harcok miatt, mert Szerbiában az állampolgároknak hivatalosan tilos külföldi konfliktusokban részt venniük.

A BBC cikke szerint Belgrádban gyakoriak a provokatív falfirkák, a múlt héten például több a Wagner csoporthoz köthető halálfejszimbólum lepte el a falakat. A szerb elnök azonban a héten ismét egyértelművé tette, hogy Belgrád számára a Krím és Donbász Ukrajna részét képezi, ezen pedig semmi sem változtathat.

 

Szerbia orosz-ukrán háború toborzás Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek