Közélet

Tavasszal jöhet az ukrán offenzíva

Bahmutban az ukrán csapatok az oroszok holttestét használják fedezékül az ukrán katonai hírszerzés főnöke szerint.

Ukrajna nagyszabású offenzívát tervez tavaszra, a leghevesebb harcok márciusban várhatók Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke szerint, aki egy televíziós interjúban beszélt erről.

A dog walks past damaged buildings in the city of Izium, eastern Ukraine on January 2, 2023.
Fotó: AFP

Az ABC Newsnak nyilatkozó kémfőnök elmondta, hogy hazája célja az 1991-es határok visszaállítása, mivel Ukrajnát a nemzetközi jog minden alanya elismeri. Nem zárta ki azt sem, hogy Oroszország területét újabb csapások fogják érni, de nem pontosította, hogy ki állna e támadások mögött. Azt is említette, hogy a támadások egyre mélyebben történnek Oroszországon belül, de – mint mondta – csak a háború befejezése után tud nyilatkozni arról, ki követte el a csapásokat. 

Budanov kijelentette azt is, hogy 

a Donyec-medencében helyenként hegyekben állnak az orosz katonák holttestei, és amikor az orosz csapatok támadásba lendülnek, ezeket használják fedezékül.

A hírszerzés vezetője december végén a Donyeck megyei Bahmutba látogatott, ahol jelenleg heves harcok dúlnak. Szavai szerint megdöbbentette, amit látott.

A katonák mutattak nekem egy olyan területet, ahol holttesteket halmoztak fel, mint egy filmben. (…) Holttestek százai csak úgy rothadnak egy nyílt terepen, helyenként egymásra rakták őket, mint rögtönzött falakat, és amikor az orosz csapatok előrenyomulnak ezen a területen, akkor ezeket a tetemeket használják pajzsként

– mondta Budanov, aki szerint Oroszország elvesztette az egyik legerősebb katonai hatalom státuszát, és a világnak nem kell többé félnie tőle. Az egyetlen probléma szerinte továbbra is az orosz nukleáris arzenál és Vlagyimir Putyin elnök ellenőrizetlen hatalma.

Mindez arra késztetheti az egész világot, hogy felismerje a szükségességét Oroszország atomfegyver-mentesítésének vagy legalábbis nukleáris arzenálja nemzetközi felügyeletének.

Az a terrorista ország, amely mindenki előtt atomütőerővel hadonászik és fenyegetéseket szór, nem olyan rezsim, amelynek erkölcsi vagy politikai joga lenne a tömegpusztító fegyverek ellenőrzésére

– közölte az ukrán kémfőnök.

 

Kirillo Budanov ukrán offenziva Bahmut
Kapcsolódó cikkek