Nemzetközi gazdaság

Valerij Geraszimov lett az ukrajnai orosz haderő parancsnoka

A vezérkari főnököt nevezte ki az orosz egyesített haderőcsoport élére Szergej Sojgu védelmi miniszter. A 67 éves Geraszimov korábban Szíriában is bizonyított.

Valerij Geraszimov vezérkari főnököt nevezte ki az Ukrajnában harcoló orosz egyesített haderőcsoport parancsnokává szerdán Szergej Sojgu védelmi miniszter.

Valerij Geraszimov
Fotó: Sergei Guneyev / AFP

A moszkvai katonai tárca közleménye szerint Geraszimov helyettese Szergej Szurovikin, a légierő parancsnoka – az oroszok által ukrajnai különleges hadműveletként emlegetett akció eddigi irányítója –, valamint Oleg Szaljukov, a szárazföldi erők parancsnoka és Alekszej Kim, a vezérkari főnök helyettese lett.

A hivatalos indoklás szerint a hadművelet parancsnoki szintjének emelése az elvégzendő feladatok körének bővülésével függ össze. Ezenkívül szorosabb együttműködést kell létrehozni a haderőnemek között, illetve javítani kell a támogatás minden típusának minőségét és a haderőcsoportok irányításának hatékonyságát is.

Oroszország tavaly február 24-én indított háborút Ukrajna ellen. Szurovikin személyében Sojgu októberben nevezett ki egyszemélyi parancsnokot az orosz harcoló alakulatok élére.

Ügyeletbe álltak az orosz–fehérorosz hadseregcsoport légvédelmi alegységei

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök október 10-én jelentette be a regionális hadseregcsoport kialakításának megkezdését.

 

Ukrajna Valerij Geraszimov háború Szergej Sojgu
Kapcsolódó cikkek