Közélet

Ukrajna visszafoglalhatja az annektált területeket a Leopard 2 tankokkal a lengyelek szerint

A lengyel politikai vezetés elégedett Berlin döntésével, amely szerint engedélyezik a Leopard 2 harckocsik átadását Ukrajnának. Varsó már korábban jelezte, hogy kész egy századnyi tankot Kijev rendelkezésére bocsátani, de a német gyártmányú fegyvereket nem adhatják át Németország engedélye nélkül. A lengyelek szerint a Leopard 2 harckocsik segítségével az ukránok kiűzhetik az oroszokat az annektált területekről.

Üdvözölte több lengyel politikus, köztük Mateusz Morawiecki miniszterelnök a német szövetségi kormány szerdai döntését, amelynek értelmében Berlin Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának, és más államoknak is engedélyezi ezek átadását.

Festive matinee for Wolfgang Schäuble 16 January 2023, Berlin: Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki, speaks at the festive event on the occasion of Wolfgang Schäuble's (CDU) 50 years of membership of the German Bundestag. Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki gave the keynote speech at the festive matinee at the Jewish Museum. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Fotó: Michael Kappeler

Morawiecki a Twitter közösségi honlapján megköszönte Olaf Scholz kancellárnak a döntést, amely „nagy lépés Oroszország megállítása felé”.

Együtt erősebbek vagyunk

– tette hozzá a lengyel kormányfő.

Piotr Müller kormányszóvivő szerint a német döntés jó hír Európa biztonsága szempontjából. Az Európai Uniónak és a NATO-nak „bátor lépéseket kell tennie kontinensünk orosz invázióval szembeni védelme érdekében” – nyilatkozott Müller a PAP hírügynökségnek.

Rafal Bochenek, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt szóvivője felidézte: Lengyelország több európai állammal együtt a háború első napjaitól támogatta Ukrajnát.

Ha megvédjük Ukrajnát, megvédjük Európát

– szögezte le Bochenek a PAP-nak nyilatkozva.

Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal nemzetbiztonsági  irodájának főnöke úgy látja: a Leopardok reális reményt nyújtanak Ukrajna számára az Oroszország által megszállt területek fokozatos visszafoglalására. Siewiera hangsúlyozta annak a nemzetközi koalícióépítésnek a fontosságát, amely hatással van a háború lefolyására, és „talán távol tartja azt a lengyel határoktól”.

Andrzej Duda lengyel elnök január 11-én bejelentette: 

Lengyelország egy nemzetközi koalíció keretében egy századnyi Leopard harckocsit ad át Ukrajnának. 

Miután múlt pénteken a németországi Ramsteinban tartott találkozón az Ukrajnát támogató országoknak nem sikerült megállapodniuk a Leopardok szállításáról, Mateusz Morawiecki kormányfő jelezte: Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli koalícióban is kész korszerű fegyverekkel támogatni Ukrajnát.

Steffen Hebestreit, a német szövetségi kormány szóvivője szerdán közölte, hogy egy századnyi, vagyis 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsit adnak át Ukrajnának a német hadsereg állományából.

A német védelmi konszern, a Rheinmetall arra számít, hogy 2025-re 11-12 milliárd euróra (12-13 milliárd dollár) nő az árbevétele – mondta Armin Papperger vezérigazgató a Stern című német magazinnak adott interjúban. Az előrejelzés egymilliárd euróval haladja meg azt az értéket, amelyet a cég még tavaly novemberben jelzett a tőkepiac számára. A vállalat 2022-es forgalma 6,5 milliárd eurós lehetett. Arra a kérdésre, hogy mennyit keres a vállalat a Leopard 2 harckocsikon – amelyeket Németország eddig nem volt hajlandó Ukrajnába küldeni az orosz invázióval szemben – Papperger azt mondta, hogy a Rheinmetall legalább 10 százalékos adózás előtti nyereséghányadot céloz meg.

 

Lengyelország Leopard 2 tank
Kapcsolódó cikkek