Közélet

A remény helyét átveszi a gyász Törökországban, egyre kevesebb a túlélő a romok alatt

Már több mint száz óra telt el a Törökországot és Szíriát megrázó két földrengés után. A mentőcsapatok napok óta küzdenek a túlélőkért, de a fagypontközeli hőmérséklet és az idő múlása miatt fogy a remény. A rengeteg halottat már nem tudják hol tárolni, van egy város, ahol egy kosárlabdacsarnokot használnak ideiglenes hullaháznak. Vannak túlélők, akik a saját vizeletüket itták, hogy kibírják a mentők érkezéséig.

A Törökországba és Szíriába érkező mentőalakulatok mindent megtesznek, hogy a lehető legtöbb embert hozzák ki a romok alól, de egyre kritikusabb a helyzet a földrengés sújtotta területen. A halottak száma egyre nő, már 21 ezer felett jár az áldozatok száma.

Kahramanmaras, 2023. február 8.Holttest egy összeomlott lakóház romjai között a délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 8-án. Két nappal korábban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 9500-at.MTI/EPA/Sedat Suna Kahramanmaras, 2023. február 8.
Holttest egy összeomlott lakóház romjai között a délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 8-án. Két nappal korábban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 9500-at.
MTI/EPA/Sedat Suna
Fotó: Sedat Suna / MTI

A Richter-skála szerint 7,8-es erősségű földrengés rázta meg hétfő hajnalban Törökország déli és Szíria északnyugati részét. A katasztrófaövezetben több mint 13,5 millió ember élt. A halottasházak és a temetők telítettek, az áldozatok takarókkal és szőnyegekkel letakarva hevernek az utcákon. Kahramanmarasban, az epicentrumhoz legközelebbi városban egy kosárlabdacsarnokot jelöltek ki ideiglenes hullaháznak, mivel a halottakat már nem tudják hol tárolni – írta az AP hírügynökség.

A területen fagypont alatt van a hőmérséklet, miközben a túlélőknek megsemmisültek az otthonaik, és nincs hova menniük. 

A török kormány meleg ételt, takarókat és sátrakat szállít a régióba a rászorulóknak.

Az AP-nek nyilatkozó Musztafa Turan Isztambulból utazott a szülővárosába, Adiyamanba, hogy megkeresse a rokonait. Elmondta, hogy 248 összedőlt épületet számolt össze a repülőtér és a városközpont között. A férfi 15 rokonát veszítette el a földrengésben.

A túlélőknek nincs fedél a fejük felett, sátrakban laknak, és nem tudják, mi lesz velük. Az éjszakák nagyon hidegek, reggelre megfagy az ivóvíz 

– monda Turan.

A törökországi katasztrófavédelmi ügynökség adatai szerint már 18 342 ember halt meg az országban, a sebesültek száma nagyjából 75 ezer körül lehet. Azt egyelőre nem tudni, hogy hányan lettek hajléktalanok a katasztrófa miatt, de 

75 ezer embert már evakuáltak az érintett tartományokból. 

Szíriában a hírek szerint 3300-an vesztették életüket. 

Drámai mentések, túlélők és halottak

Számos túlélő napokig rekedt a romok alatt, mire ki tudták hozni. Egy 17 éves fiú 94 órát töltött egy összedőlt épület alatt, mire kimentették. 

A fiatal a saját vizeletét itta, hogy túléljen, amíg megtalálják. 

A mentők emberfeletti teljesítménnyel dolgoznak a mentéseknél, sok túlélő felszínre hozása napokig is eltart, mivel vigyázni kell, hogy az összedőlt épületek ne omoljanak tovább. Van olyan mentő, aki hétfő óta nem aludt, és folyamatosan dolgozik, hogy minél több embert menthessen meg.

Földrengés: „Jól van, minden oké, bravó!” – videóra vették, ahogy a magyar mentőcsapat kiment a romok alól egy másfél éves kisfiút

A török média Attila unokáit élteti.

Törökországban több magyar mentőcsapat is segít a munkálatokban. Újabb túlélőt mentett ki a romok alól a törökországi földrengés mentésében részt vevő magyar Hunor mentőszervezet – hangzott el szerdán az M1 Híradóban. A műsorban közölték, hogy a nőt többórányi ásás után sikerült kiemelnie a magyar mentőcsapatnak. Lantos Csaba elmondta, hogy a nő férjét korábban szintén a Hunor mentőszervezet mentette ki a romok alól, és a szakemberek tőle tudták, hogy felesége is a romok alatt rekedt. A tizenhat túlélő mellett egy macskát is kimentettek, és tizenhat holttestet is kiemeltek. A dél-törökországi Hatayban, 58 órával a földrengés után mentettek meg egy csecsemőt. 

A katasztrófaövezetben több egészen kicsi gyereket is kiemeltek a romok alól. Volt olyan kisbaba, akinek az egész családja odaveszett a földrengésben.

Pénteken Hatay tartományban, Iskenderun városban egy kilencfős család minden tagját sikerült kihozni egy összedőlt épületből. Úgy tudtak túlélni, hogy összebújva melegítették egymást, hogy ne hűljenek ki. Iskenderun város egy másik pontján versenyt futottak az idővel a mentők, mivel az épület csak 200 méterre van a Földközi-tengertől, és a földrengés után a víz elkezdett beszivárogni a romok alá.

Kahramanmaras, 2023. február 9.Légi felvétel a pusztítás nyomairól a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 9-én. Három nappal korábban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 16 ezret.MTI/AP/IHA Kahramanmaras, 2023. február 9.
Légi felvétel a pusztítás nyomairól a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 9-én. Három nappal korábban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 16 ezret.
MTI/AP/IHA
Fotó: MTI

Diyarbakir városában egy nőt sikerült kihozni a romok alól, de a gyermekét még nem tudták elérni.

Törökország környezetvédelmi és várostervezési minisztere szerint az országban legalább 12 ezer épület dőlt össze. A katasztrófa súlyosabb, mint a 2011-es fukusimai szökőár. A török kormányt sok kritika éri, mivel a vádak szerint az országban a költségek miatt nem tartották be az épületeknél a biztonsági előírásokat, így azok nem voltak ellenállók a földrengésekkel szemben.

A mentőcsapatok versenyt futnak az idővel. A romok alatt rekedtek nagyjából egy hétig élhetnek túl, de a fagypont alatti hőmérséklet rontja az esélyeiket. Az nem elég, ha egy túlélőt megtalálnak, sokszor időigényes a mentés, mivel vigyázni kell, hogy ne okozzanak további omlást. 

Már több mint száz óra telt el a földrengések óta. A BBC helyszíni tudósítói arról írnak, hogy 

a mentési munkálatok üteme egyre csökken. 

Az eltelt idő és a hideg miatt egyre kevesebb az esélye annak, hogy túlélőket találjanak. A lap arról ír, hogy pénteken már madárcsicsergést is lehetett hallani az egyik elpusztult városban, ahol egy nappal korábban a mentési munkálatok zaja miatt ez elképzelhetetlen lett volna. Tegnap még 22 embert sikerült kimenteni az egyik összedőlt épületből, de a mentők szerint pénteken már felesleges rá energiát szánni. 

A mentőcsapatok fáradtak, a körülmények romlanak és a remény apad. 

Napról napra egyre kevesebb embert hoznak felszínre, és hamarosan eljön a pillanat, amikor nem lesz több túlélő.

 

földrengés Törökország mentés
Kapcsolódó cikkek