Óriási, akár 40 ezer fő befogadására is alkalmas börtönt adott át kedden Nayib Bukele salvadori elnök az ország középső részén található Tecoluca körzetben. A politikus azt nem árulta el, hogy a most átadott börtön mikor kezdi meg működését a több mint 6 millió lakosú országban.

Rabok bandákhoz tartozó graffitit távolítanak el Salvadorban
Fotó: Marvin RECINOS / AFP

Bukele az előző kormányt bírálva arról beszélt, hogy korábban a rabokat prostituáltak is felkereshették, és mobiltelefonokat, számítógépeket, valamint PlayStationt is használhattak. Osiris Luna igazságügyi miniszterhelyettes hozzátette, hogy az óriásbörtönben ezzel szemben az őrizetben lévők dolgozni fognak.

Az ország munkaügyi minisztere, Rome Rodriguez arra is felhívta a figyelmet, hogy a börtön az amerikai kontinens legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, mintegy 166 hektáron épült és éjjel-nappal 600 katona és 250 rendőr fogja őrizni.

El Salvadorban jelenleg közel 63 ezer embert – az ország lakosságának közel 1 százalékát – tartanak a rácsok mögött, mondván ők a bűnbandákkal tartottak fenn kapcsolatot. Bukele – aki korábbi híresztelések szerint alkut kötött a bandákkal – márciusban háborút hirdetett a bűnözői csoportok ellen a rendkívül rossz közbiztonságáról hírhedt közép-amerikai országban. 

A kormány január közepén tizedik alkalommal hosszabbította meg a rendkívüli állapotot, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok letartóztatási parancs nélkül is őrizetbe vegyék a gyanúsítottakat.

A bandák elleni háborúra hivatkozva felfüggesztettek számos alapjogot is, köztük például a gyülekezési jogot is. Ráadásként a kormány a korábbi kilencről negyvenöt év szabadságvesztésre szigorította a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények büntetési tételét, a bandák nyilatkozatait közlő újságírókat pedig tizenöt évig terjedő börtön fenyegeti.

A hatóságok fellépését emberi jogi szervezetek többször bírálták, ahogy a börtönök túlzsúfoltságát is, amire a San Salvador-i kormány januárban azzal a bejelentéssel válaszolt, hogy 

az országban a szigorú intézkedések nyomán tavaly 56,8 százalékkal esett vissza a gyilkosságok száma.

Felmérések szerint a salvadoriak többsége támogatja a hatósági fellépést, amelynek keretében katonák járőröznek a bandák által elkövetett bűncselekmények miatt veszélyesnek tartott negyedekben.