Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke fellebbezést nyújtott be a mentelmi jogának felfüggesztése ellen. Bár a politikust több milliárd eurónyi állítólagos kenőpénzzel kaptak el, továbbra is ártatlannak vallja magát, és emiatt minden eszközt megpróbál megragadni – írta a Politico.

2015; 25 ??????????; 25th of January; Caravel; elections; Eva Kaili; journalist; ooto; pre-election; Press conference; young woman; ???????; ??? ?????;  File Photo: Eva Kaili attends a pre-election press conference by PASOK leader Evangelos Venizelos in Athens, Greece on Jan. 11, 2015. Menelaos Myrillas / SOOC (Photo by Menelaos Myrillas / SOOC / SOOC via AFP)???????; ??? ???????; ?????; ?????????????; ???????????; ??????????? ????????; ??????????? ??????????;
Fotó: Menelaos Myrillas

Kaili december eleje óta ül börtönben, ugyanis a belga hatóságok felgöngyölítették, hogy egy korrupt hálózat tagjaként Katar és Marokkó érdekeit szolgálta az Európai Parlamentben.

Ez a fellebbezés azonban egy másik, évekkel korábbi ügyre vonatkozik.

Az Európai Ügyészség szerint a Kaili mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelem, amely egy másik görög képviselőt, Maria Spyrakit is érintett, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésén alapult. Az ügynökség szerint a képviselők csalást követhettek el, amikor a parlamenti juttatásokat kezelték.

Spyros Pappas, a fellebbezést benyújtó ügyvéd szerint az ügyészség döntése indokolatlan. A kérelem évekkel korábbi, 2014 és 2020 közötti állítólagos bűncselekményekre és nyomozásra vonatkozott, ahol az OLAF a vizsgálatot már befejezte, a jelenlegi korrupciós ügyhöz pedig semmi köze.

A mentelmi jog akkor függeszthető fel, ha a gyanúsítottat tetten érik, vagy ha úgy ítélik meg, hogy az érintett valószínűleg meg fogja akadályozni a hatóságokat a nyomozás lefolytatásában. Azonban egyik feltétel sem teljesült, így a döntés teljes mértékben indokolatlan

– mondta Pappas.

Érdekes módon a volt alelnök letartóztatásakor mindkét feltétel teljesült: Kaili lakásán több százezer eurónyi készpénzt találtak, amelynek egy részét az apjának adta, hogy tüntesse el. A rendőrség pedig akkor érte tetten, amikor megpróbálta eltüntetni a bizonyítékokat.

Úgy tűnik, hogy a korrupcióellenes nyomozók biztosra akartak menni – Kaili letartóztatása sok szempontból hihetetlenül szerencsés volt, és senki sem számított arra, hogy a politikus bőröndökben próbálja majd meg elcipeltetni kenőpénzt a lakásáról. A többi gyanúsított esetében láthattuk, hogy akár hónapokig is eltarthat, amíg a parlament dönt a képviselők mentelmi jogáról, és valószínű, hogy az ügyészség az egyik legfontosabb szereplővel ezt nem akarta eljátszani – így értékelődött fel a korábbi bírósági ügy jelentősége is. 

Eva Kaili pedig mindent megtesz azért, hogy a lehető legtisztábban képet fesse le önmagáról, így próbál a korrupciós botrányban továbbra is ártatlannak tűnni. Azonban a most felszínre került régebbi ügy megnehezíti ártatlansága látszatának a megőrzését.

Hiába vallja magát ártatlannak Kaili, lehet, hogy ezzel csak a saját dolgát nehezíti meg.

Pier Antonio Panzeri, a bűnszervezet állítólagos vezetője már régen vádalkut kötött, és valószínű, hogy az egész bandát átadta a rendőröknek. Francesco Giorgi, akit Kaili az első kihallgatásokon „a vonat elé lökött”, annak ellenére, hogy ő az élettársa és a kislánya édesapja is, nyomkövetővel felszerelve távozhatott a börtönből.