Az Európai Parlament csütörtökön feloldotta Andrea Cozzolino és Marc Tarabella képviselők mentelmi jogát, megnyitva ezzel az utat a belga ügyészek előtt, hogy kihallgassák őket a Katargate korrupciós botrányban való részvételükről, ami miatt eddig az intézmény alelnökét, Eva Kailit, valamint három társát is letartóztatták – írta a Politico.

Marc Tarabella belga EP-képviselő – immár mentelmi jog nélkül.
Fotó: Valeria Mongelli

A kézfeltartással jóváhagyott döntés a legújabb fordulat a kibontakozó botrányban, amely az magját megfertőző korrupció, valamint Katar és Marokkó lehetséges befolyása miatt robbant ki még december elején.

Cozzolino és Tarabella súlyos, korrupcióval egyenértékű bűncselekményekkel, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel gyanúsítható a két mentelmi jog felfüggesztéséről szóló jelentés szerint, amelyet a képviselők maguk is jóváhagytak.

Az uniós törvényhozók mentességet élveznek a büntetőeljárás alól, amíg a parlamentben szolgálnak. E védelem megszüntetésének folyamata több hetet vesz igénybe, és számos lépést foglal magában.

A belga Tarabella és az olasz Cozzolino határozattan tagadták, hogy bármi közük lenne a korrupciós botrányhoz, szerintük semmi rosszat nem követtek el. A belga képviselő csütörtökön személyesen is jelen volt, hogy leadja szavazatát a parlamentben, és saját mentelmi jogának megvonása mellett voksolt.

Megismétlem, hogy ártatlan vagyok ebben az ügyben, és most már az igazságszolgáltatáson múlik, hogy kikérdeznek-e engem. Örülök, hogy a parlament így döntött, a korrupciót a legapróbb gyanúnál is ki kell vizsgálni, nincs semmi rejtegetnivalóm

– mondta Tarabella a szavazás után újságíróknak Brüsszelben. Cozzolino is hasonlóan nyilatkozott, ám ő nem jelent meg az ülésen, mivel előtte Olaszországba utazott. A belga ügyészség szóvivője elmondta, hogy a helyi hatóságok mostantól úgy kezelhetik az őket, mint bármely más belga lakost. 

Andrea Cozzolino Olaszországba utazott a szavazás előtt.
Fotó: John Thys

Brüsszel az elmúlt hetekben tele volt félelemmel, hogy kiket foghat be legközelebb a rendőrség, miután Pier Antonio Panzeri – a botrány középpontjában álló, letartóztatott volt EP-képviselő – vádalkut kötött a belga szövetségi ügyészekkel, és fogadkozott, hogy neveket fog mondani. 

Eva Kaili görög EP-képviselőt – aki közel két hónapja börtönben ül korrupciós vádak miatt – már megfosztották parlamenti alelnöki tisztségétől, és kizárták az szocialista képviselőcsoportból. Francesco Giorgi, Kaili élettársa és Panzeri parlamenti asszisztense szintén őrizetben van ugyanezen vádak miatt, akárcsak Niccolo Figa-Talamanca, egy emberi jogi civil szervezet vezetője.

A Cozzolino és Tarabella ellen felhozott vádak nagyrészt megegyeznek a korábban letartóztatott gyanúsítottakéval – katari és marokkói érdekek szolgálata a parlamentben, amiért több százezer eurót kaptak,

s bár a két képviselőt nem pénzzel teletömött bőröndökkel kapták el, a tanúvallomások és a bizonyítékok alapján erős érvek szólnak amellett, hogy bűnrészesek lehettek. A nyomozás ideje alatt a két képviselőt átmenetileg kizárták a szocialista pártból.

A parlament egyik tisztviselője elmondta, hogy az intézmény ezenfelül nem kapott kérelmet a belga hatóságoktól más képviselők mentelmi jogának a felfüggesztésére a Katargate-nyomozás közepette.

Brüsszeli korrupciós botrány: újabb két EP-képviselő a vádlottak között

A Katargate-jelentés szerint két szocialista politikus is külföldi országok érdekeit képviselte az EP-ben – több százezer euró kenőpénzt kaptak.