Az egész világ háborúban és önpusztításban áll, időben meg kell állnunk!

– jelentette ki Ferenc pápa. A szentatya a Dél-Szudánból Rómába tartó repülőgép fedélzetén tartott tájékoztatóján tette ezt a megjegyzést. A Vatican News beszámolója szerint a katolikus egyházfő szokás szerint a látogatás visszaútján az őt kísérő újságírók néhány kérdésére válaszolt. A rögtönzött tájékoztatón részt vett a pápához Dél-Szudánban csatlakozott Justin Welby, Canterbury érseke és Iain Greenshields, a skót egyház egyik vezetője.

South Sudan, Juba, 2023/02/05. Pope Francis presides over the holy mass at the John Garang Mausoleum in Juba, South Sudan. Pope Francis is on a three-day visit to South Sudan to promote peace and reconciliation in the world s youngest country, riven by the scars of civil war and extreme poverty. Photograph by Vatican Media / CPP / HANS LUCAS. RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS.Sud-Soudan, Juba, 2023/02/05. Le pape Francois preside la sainte messe au mausolee de John Garang a Juba, au Sud-Soudan. Le Pape Francois effectue une visite de trois jours au Sud-Soudan pour promouvoir la paix et la reconciliation dans le plus jeune pays du monde, dechire par les cicatrices de la guerre civile et l extreme pauvrete. Photo prise par Vatican Media / CPP / HANS LUCAS. RESERVE A UN USAGE EDITORIAL - PAS DE MARKETING - PAS DE CAMPAGNES PUBLICITAIRES. (Photo by Vatican Media / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Vatican Media / AFP

Ferenc pápa hangsúlyozta, nyitott arra, hogy mindkét ország, Ukrajna és Oroszország elnökével is találkozzon. Mint mondta, mostanáig azért nem ment el Kijevbe, mert nem volt lehetséges. Megjegyezte, kezdettől fogva kereste a párbeszédet: az ukrajnai háború második napján felkereste Oroszországnak a Vatikánhoz közeli szentszéki nagykövetségét, közölve, hogy el akar menni Moszkvába Vlagyimir Putyinnal találkozni, „ha van egy kis ablak a tárgyalásra”.

Úgy vélte, időben meg kell állni, mivel az egyik bombára egy annál is nagyobb válaszol, és „az eszkalációban nem tudod, végül mi lesz veled”. 

A pápa elmondta, Dél-Szudánban a férfiak harcolni mennek, a gyermekekkel magukra hagyott nők pedig olyan erősek, hogy ők viszik előre az országot. Ferenc pápa megismételte a homoszexuális emberek kriminalizálásának igazságtalanságát, és kitért a 2022. január 31-én elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa halálával kapcsolatos vitákhoz. 

Ferenc pápa hatnapos afrikai útjának második állomása volt Dél-Szudán. A mintegy tízmillió lakosú, túlnyomórészt keresztények lakta ország azt reméli, hogy a pápalátogatás segíthet megfékezni az erőszakot az országban. A 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály Salva Kiir elnök és eltérő etnikai csoporthoz tartozó helyettese, Riek Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. A harcok csaknem 400 ezer halálos áldozatot követeltek. A polgárháború hivatalosan 2018 szeptemberében ért véget a hatalommegosztás elvét rögzítő békeszerződéssel, ám azóta is rendszeresen jelentenek összecsapásokat állattartó nomádok és városlakók, valamint egymással szemben álló törzsek között.