Ferenc pápa kedden ökumenikus zarándoklatra indul a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Dél-Szudánba – tudatta a Vatican News. A pápa először a Kongói Demokratikus Köztársaságba látogat január 31. és február 3. között, ezután három napot tölt Dél-Szudánban, ahol a Canterbury érsekkel vesz részt egy ökumenikus zarándoklaton. 

FERENC pápaFiumicino, 2023. január 31.Ferenc pápa a Kongói Demokratikus Köztársaságba  induló gépbe száll a fiumicinói Leonardo Da Vinci repülőtéren 2023. január 31-én. A római katolikus egyházfő 2023. január 31. és február 5. között tesz látogatást a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Dél-Szudánban.MTI/AP/Alessandra TarantinoFiumicino, 2023. január 31.
Ferenc pápa a Kongói Demokratikus Köztársaságba  induló gépbe száll a fiumicinói Leonardo Da Vinci repülőtéren 2023. január 31-én. A római katolikus egyházfő 2023. január 31. és február 5. között tesz látogatást a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Dél-Szudánban.
MTI/AP/Alessandra Tarantino
Ferenc pápa a Kongói Demokratikus Köztársaságba  induló gépbe száll a fiumicinói Leonardo Da Vinci repülőtéren 2023. január 31-én. 
MTI / AP / Alessandra Tarantino  

Megérkezése után a pápa találkozik Felix Tshisekedi elnökkel, majd beszédet intéz a hatóságokhoz és a civil társadalomhoz.

Ez már Ferenc pápa ötödik hivatali útja Afrikába:

2015-ben Kenyában, Ugandában és a Közép-afrikai Köztársaságban, 2017-ben pedig Egyiptomban tett látogatást, majd 2019 márciusában Marokkóba, 2019 szeptemberében Mozambikba, Madagaszkárra és Mauritiusra látogatott el.

Régóta vágyott utazás

A pápa az eredetileg 2022 júliusára tervezett Kongói Demokratikus Köztársaságba és a Dél-Szudánba tett látogatást erős térdfájdalmai miatt kénytelen volt elhalasztani.

A Szentatya akkor a vatikáni államtitkárt, Pietro Parolin bíborost küldte el mindkét országba. A 86 éves Ferenc a térdproblémái miatt néha kénytelen tolószékkel közlekedni, de köszöni, jó egészségnek örvend. 

Ferenc pápa évek óta szeretett volna a túlnyomórészt keresztény Dél-Szudánba utazni, de az országban uralkodó instabil helyzet és a világjárvány megnehezítette a látogatás létrejöttét. 2019 áprilisában a pápa lelki lelkigyakorlatot tartott a Vatikánban a dél-szudáni politikai vezetők és egyházi hatóságok számára: a Casa Santa Martában tartott lelkigyakorlaton a pápa letérdelt a lábuk elé, és arra kérte őket, hogy dolgozzanak a békéért és legyenek méltó atyái nemzetüknek.

A világ katolikusainak jelenleg mintegy 20 százaléka él az afrikai kontinensen.