Közélet

Orosz–ukrán háború 356. nap – friss hírek

A holland vadászrepülők egy Iljusin Il-20M felderítő repülőgépet és két Szuhoj Szu–28 vadászrepülőgépet azonosítottak a lengyel légtérben.

Két holland F–35-ös vadászgép befogott egy három orosz katonai repülőgépből álló alakulatot Lengyelország felett, és kikísérte őket a légteréből – közölte a holland védelmi minisztérium február 13-án késő este.

F–35-ös vadászgépek alakulata. Fotó: AFP

„Az akkor még ismeretlen repülőgépek Kalinyingrád felől közelítették meg a lengyel NATO területét” – áll a Reuters fordítása szerint a minisztérium közleményében. Az azonosított gépek Oroszország által használt Iljusin Il-20M felderítő repülőgép és két Szuhoj Szu–28 vadászrepülőgép volt.

A Reuters kitért rá, hogy Kalinyingrád egy orosz balti-tenger-parti enklávé, amely a NATO és az tagállamai, Lengyelország és Litvánia között helyezkedik el.

A minisztérium tájékoztatása szerint februárban és márciusban nyolc holland F–35-ös állomásozik Lengyelországban.

Az ukrán fronton éjjel egyébként folytatódtak az intenzív csaták Bahmut környékén. Az orosz csapatok aknavetőkkel és rakétákkal lőttek Myropillia, Shalyhyne, Yunakivka, Esman, Krasnopillia, Hlukhiv, Velyka Pysarivka és Bilopollia közösségekre.

Tegnap amerikai tisztviselők azt mondták Ukrajna képviselőinek egy a Pentagonban tartott megbeszélésen, hogy nincs elegendő katonai taktikai rakétarendszerük ahhoz, hogy azokat átadják Ukrajnának – közölte négy, az ügyben jártas forrás a Politicóval. Az ATACMS Ukrajnának való biztosítása csökkentené az amerikai készleteket, és akadályozná az amerikai hadsereg felkészültségét a jövőbeni harcokra – mondta több, a tárgyalásokat ismerő személy a Politicónak.

Az előző napi híreket itt olvashatja: Orosz–ukrán háború 355. nap – friss hírek

 

 

 

 

22:03

Nagyot kaszálnak a hajótulajdonosok az orosz dízel tengeri cikázásán

Keresztbe-kasul járnak a világtengereken a dízelszállító hajók. Az orosz gázolaj Ázsiába és Afrikába tart, míg Európát Indiából, Szaúd-Arábiából, Kínából, Kuvaitból, Malajziából, sőt Togóból látják el.

Oroszország a brit Refinitiv tőkepiaci adatszolgáltató szerint főként Afrikába és Ázsiába, valamint ismeretlen felségjelű hajókra (STS) irányította át dízelexportját.

19:52

Az energiarendszerre mért csapások után az ivóvíztől fosztanák meg a lakosokat az oroszok

Az oroszok azért engedik le a vizet a kahovkai tározóból, hogy megfosszák a vízellátástól az ukránokat – állítja Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. Az ukrán vezérkar a Bahmut környéki harcokról is beszámolt.

18:13

Az EU vizsgálja, hogyan lehetne a befagyasztott orosz pénzeket Ukrajna újjáépítésére fordítani

Az EU eseti vizsgálóbizottságot állít fel, mivel még sosem használt fel befagyasztott pénzeket egy háború dúlta ország újjáépítésére.

17:26

Hatalmas veszteségeket okozott mindkét félnek az orosz-ukrán háború első éve

Február 24-én lesz az első évfordulója a háború kitörésének. Az ukránokra a támadások mellett az aknák is veszélyt jelentenek, rengetegen hagyták el az országot. Az AFP francia hírügynökség összegyűjtötte az orosz-ukrán háború eddigi legfontosabb statisztikáit, az adatokról bővebben itt olvashat.

 

16:55

Súlyos figyelmeztetés Washingtonból

Az amerikai politikusok azt üzenik Ukrajnának, hogy most jön el a háború kritikus szakasza, az új fegyverszállításokkal már sikereket kell elérniük a harctéren, mivel a következőkben már nem számíthatnak az eddigi intenzitású támogatásra.

15:53

Orosz kémet fogtak a berlini brit nagykövetségen

Oroszországnak kémkedhetett a berlini brit nagykövetség egyik biztonsági őre pénzért cserébe. A vádlottak padján ülő férfi bevallotta, hogy valóban készített kompromittáló képeket az épületről és az épületből, de tagadja, hogy cserébe elfogadott volna pénzt. 

14:32

Moldova ideiglenesen lezárta légterét

Moldova ideiglenesen lezárta légterét - közölte a kelet-európai ország nemzeti légitársasága (Air Moldova) kedden. A légitársaság a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében hozzátette: várják a lehetőséget a járatok újraindítására. Moldova és Oroszország között megnőtt a feszültség az elmúlt időszakban az ukrajnai háború miatt. A napokban két orosz rakéta megsértette az ország légterét.

14:12

Oroszország már elérte stratégiai céljait Ukrajnában

Az amerikai nyilatkozatokkal szemben Oroszország az úgynevezett különleges ukrajnai hadműveletben elérte kulcsfontosságú stratégiai céljait – írja a Global Times. „A Nyugat túlságosan felnagyítja Moszkva stratégiai ambícióit. Állandóan azt mondják, hogy Oroszország kudarcot vall Ukrajnában, és nem éri el céljait” – mondta Liu Hsziang, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatója.

Az orosz katonák ugyanakkor stabil frontot hoztak létre a Dnyeper keleti részén, és most már nemcsak ellentámadásokat indíthatnak, hanem nyugati irányban is támadhatnak. Vagyis Kijev immár száz százalékban az Egyesült Államok és a NATO segítségétől függ – tette hozzá a szakértő.

13:01

Magához vette az orosz szuperbombázó titkait, és Amerikába menekült egy orosz mérnök

Menekültstátuszért folyamodott az Egyesült Államokban egy orosz mérnök, aki az oroszok szuperfegyverén, a Tu–160-as stratégiai bombázón dolgozott.

11:50

A Raiffeisen és az UniCredit is borotvaélen egyensúlyozik Oroszországban

A Kreml hadigazdálkodásra tért át a pénzintézeteknél, az Ukrajnában harcoló katonák megsegítése már kiverheti a biztosítékot az ott még szolgáltató nyugati bankok részvényeseinél. Moszkva arra kényszeríti az oroszországi bankokat, hogy kedvezményes hitelekkel támogassák az Ukrajnában harcoló katonákat, az elhunytak vagy megrokkantak hiteleit pedig el kell engedniük.

11:04

Nem akarják destabilizálni Moldovát az oroszok

Marija Zaharova szerint Kijev állhat a vádak mögött, Oroszország pedig nem avatkozik be más országok belügyeibe.

09:25

Túl sok az újonc katona a sikeres orosz támadáshoz

A frissen mozgósított katonákkal feltöltött orosz egységek aligha lesznek képesek nagy léptékű és gyors gépesített előretöréshez szükséges teljesítményt nyújtani a frontvonalon az Institute for the Study of War (ISW) legfrissebb jelentése szerint.

09:03

Furcsa körülmények között lett öngyilkos a Putyin által kirúgott tábornok

Vlagyimir Makarov ügyében rendőrségi vizsgálat is indult, de öngyilkosságnak minősítették az esetet.
 

08:04

Folytatja lassú előrenyomulását a Wagner csoport

Az elmúlt három napban a Wagner csoport erői szinte bizonyosan kisebb eredményeket értek el a vitatott donbászi Bahmut város északi peremén, beleértve Kraszna Hora falut is – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

 

 

orosz ukrán háború vadászrepülőgép F-35 Szuhoj NATO
Kapcsolódó cikkek