Közélet

Orosz–ukrán háború 355. nap – friss hírek

Hétfő hajnalban mindkét fél a saját eredményeit próbálta minél pozitívabb színben feltüntetni.

Az oroszok szerint egy ukrán ellentámadást, az ukránok szerint pedig egy orosz előretörést sikerült visszaverni, mindkét fél a saját sikereiről számolt be hétfő hajnalban, ám ezek eredménye szerint a frontvonal nem igazán változott a hétvégéhez képest. 

Fotó: AFP

A RIA Novosztyi orosz portál szerint sikeresen akadályoztak meg egy ukrán ellentámadást Limannál, Szlavjanszktól északra. A szakadárok nyugalmazott ezredesére hivatkozva a portál azt írta: az ukránok súlyos veszteségeket szenvedtek, és visszatértek eredeti állásaikba, de várhatóan egy csapatfeltöltés után ismét megpróbálják az előrenyomulást. 

Egy nappal korábban a beszámolók szerint mintegy száz ukrán katonát öltek meg itt az oroszok. 

Az ukrán Unian című oldal szerint pedig ők vertek vissza sikerrel egy orosz támadást Vuhledarnál, Donyecktől délre. Ezt a várost már hetek óta ostromolják az oroszok, hiába. Az ukránok szerint 36 tankot is kilőttek, összesen pedig 150–300 közé tehető az elesett orosz katonák száma. 

Az Unian megjegyzi: egyelőre nincs ok az örömre, mert az oroszok nagy intenzitással támadják Vuhledart és Bahmutot is, ám a katonáik kitartanak. A két város környékét alaposan aláaknázták az ukránok, a hét végén több olyan videó is készült, ahol orosz páncélosok aknákra futnak a környező mezőkön. 

Az előző napi híreket itt olvashatja: Orosz–ukrán háború 354. nap - friss hírek

 

22:15

Putyin mellett az ellenzéki kommunisták is biztosak a győzelemben

Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosnak nevezte a győzelmet az ukrajnai háborúban, amikor Gennagyij Zjuganov, a legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a kommunisták vezetőjével találkozott hétfőn a Novo Ogarjovo-i államfői rezidencián. Mariupol oroszok által kinevezett polgármestere szerint a városba kezd visszatérni az élet.

21:29

Orosz telefonbetyárok verték át Trump hadügyminiszterét

Petro Porosenko volt ukrán elnök képviselőinek adták ki magukat orosz telefonbetyárok, és elérték Mark Espert, aki 2019-2020 között volt az Egyesült Államok hadügyminisztere.  A TASZSZ beszámolója szerint a Lexus álnéven ismertté vált Alekszej Sztoljarov és a Vovanként emlegetett Vlagyimir Kuznyecov beszélt a volt miniszterrel. 

Az ukrán nép azt a piszkos munkát végzi, amelyet mi magunk itt, az Egyesült Államokban nem akartunk elvégezni, és ezért fogjuk továbbra is támogatni Önöket mindennel, amivel tudjuk, legyen szó lőszerről, fegyverekről, vagy hírszerzési értesülésekről

– válaszolta nekik az exminiszter, aki azt is kifejtette, hogy az Egyesült Államok számára problémát jelent Oroszország növekvő befolyása más országokban, így az afrikai kontinensen is.

21:22

Olyan győzelemre készül Ukrajna, hogy Oroszországnak soha többé ne legyen lehetősége újabb támadásra

Az ukrán győzelem nemcsak az ország területének felszabadítását jelenti Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint, hanem azt is, hogy az ukrán fegyveres erőket olyan szinten megerősítették, hogy Oroszországnak soha többé nem lesz lehetősége újabb támadásra. Az ukrán tábornok erről Christopher Cavoli amerikai tábornokkal, az Egyesült Államok Európában állomásozó egységeinek, illetve a NATO európai egységeinek parancsnokával folytatott hétfői telefonhívása alatt beszélt.

20:54

Az információs térben is magukhoz tértek az oroszok

A háború kezdete óta nem látott mértékű vesztségeket szenvedett az orosz haderő a brit hadügyminisztérium közlése szerint. Ugyanakkor a tárca azt is közölte, hogy adataik az ukrán vezérkartól származnak, mely szerint a múlt héten átlagosan napi 824 embert vesztettek az oroszok. Hozzátették, hogy nem ismerik az ukrán vezérkar által alkalmazott módszertant az orosz veszteségek számítására.

Az Institute for the Study of War legfrissebb jelentése azonban főként az oroszt információs hadviselést veszi górcső alá, ám az egyre inkább megmerevedő frontvonalakról is közölt információkat. Ezek szerint az orosz offenzíva folytatódott Szvatovétól északnyugatra, ahogy Kreminna térségében és Bahmut, Avdiivka és Vuhledar környékén is. A Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin pedig a Bahmuttól északra fekvő Kraszna Hora elfoglalásáról számolt be.

19:43

Morawiecki: Finnország és Svédország NATO-tagsága erős üzenet lenne Oroszországnak, hogy nem tudja feldarabolni Európát

Finnország és Svédország csatlakozása a NATO-hoz a katonai szövetség javára válna, ezért a tagállamoknak "minden további késlekedés nélkül", mihamarabb jóvá kell hagyniuk a két ország csatlakozási kérelmét - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Helsinkiben, Pekka Haavisto finn hivatali kollégájával közös hétfői sajtótájékoztatóján.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is hasonlóan vélekedett hétfőn, miután svéd hivatali partnerével, Ulf Kristerssonnal egyeztetett Stockholmban.

18:36

Már tanulják az ukránok a Leopardok használatát

Megkezdte az orosz támadás ellen védekező ukrán erők támogatását szolgáló új kiképzési programját a Bundeswehr, ennek keretében többek között a Leopard 2 típusú harckocsik használatát is oktatják – jelentették be hétfőn Berlinben.

17:37

Az ENSZ nyilvánosságra hozta az ukrajnai háború civil áldozatainak számát

A szervezet a 2022. február 24-től 2023. február 12-ig tartó időszakot vizsgálta meg a polgári veszteségek szempontjából: szűk egy év alatt 7199-en haltak meg és 11 756-an sebesültek meg. 

15:41

Ukrenergo: jelenleg fedezi az igényeket az ukrán energiarendszer

Annak ellenére, hogy a munkahét elején általában nő az áramfogyasztás Ukrajnában, a rendelkezésre álló kapacitás most elegendő az igények fedezésére, így nincs hiány – számolt be róla hétfőn az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat.

14:12

NATO-főtitkár: a szövetség növeli a lőszerkészleteket Ukrajna támogatására

Az észak-atlanti katonai szövetség a kimerülőfélben lévő lőszerkészletek növelését tervezi annak érdekében, hogy segíteni tudja Ukrajnát területének és az emberéletek védelmében – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kedden kezdődő kétnapos tanácskozása előtt hétfőn.

13:47

Egy teljes elit dandárt elveszthetett Oroszország Vuhledar ostrománál

Az ukrán védelmi minisztérium szerint szinte teljesen megsemmisítették az orosz hadsereg egyik legelitebb egységét, a 155. haditengerészeti gyalogdandárt, amely irtózatos veszteségeket szenvedett Vuhledar ostrománál. A várost már hetek óta próbálják bevenni az oroszok, de egyelőre semmivel sem jutottak előrébb.

11:25

Ha megjön a parancs, Kadirov szerint Kijevig, sőt Lengyelországig nyomulnak előre az oroszok

Az orosz hadseregben rendelkezésre áll a megfelelő felszerelés és emberanyag ahhoz, hogy Kijevig nyomuljon előre, sőt, be is vegye az ukrán fővárost. Ezt állítja Ramzan Kadirov csecsen vezető, aki az orosz Russia 1 tévécsatornának adott interjút. Kadirov szerint csak a parancs kell, és a hadigépezet mozgásba lendül. 

10:07

Moszkva szerint az USA iszlamista fegyveresekkel hajtana végre merényleteket Oroszországban

orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) szerint az amerikai hadsereg iszlamista fegyvereseket képez ki oroszországi és a volt Szovjetunió területén lévő célpontok megtámadására.

A szolgálat hétfői közleménye szerint az Iszlám Államhoz és az al-Kaidához kötődő csoportokból hatvan ilyen harcost toboroztak és képeznek ki egy szíriai amerikai támaszponton. 

 

 

08:26

El kell hagyniuk Oroszországot az amerikai állampolgároknak

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége ismét felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy haladéktalanul távozzanak Oroszországból. Az amerikai állampolgároknak tartózkodniuk kell az oroszországi utazásoktól az ukrajnai konfliktus „előre nem jelezhető következményei” miatt, és az Oroszországi Föderációban élő vagy ott időző amerikaiaknak haladéktalanul el kell hagyniuk az országot „az őrizetbe vétel kockázata miatt” – olvasható a nagykövetség honlapján közzétett figyelmeztetésben. 

 

08:24

Nagyon nagy bejelentésre készülnek az ukránok a háború kitörésének évfordulójára

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter szerint az Ukrajnával szövetséges országok komoly jelét tervezik adni az egységüknek a háború első évfordulóján. 

orosz-ukrán háború Bahmut Vuhledar front
Kapcsolódó cikkek