A nemzetközi elismerésnek örvendő japán író, Murakami Haruki hat év után először ad ki új regényt idén áprilisban – jelentette be szerdán a japán Sinkosa kiadó.

Fotó: Philip Fong

Az új regényről, amely Murakami első regénye lesz a 2017 februárjában megjelent A kormányzó halála (Killing Commendatore) című könyvének megjelenése óta, kevés részletet árultak el – írja a France24. 

Az új könyv április 13-án jelenik meg, de a kiadó sem a mű címét, sem a cselekmény részleteit nem közölte. 

A könyv várhatóan először japánul jelenik meg, fordításban csak később kerül a könyvesboltokba. A nemzetközi elismerésnek örvendő Murakami immár 27 éve az irodalmi Nobel-díj várományosa. A 74 éves író hatalmas rajongótáborral rendelkezik, szürreális műveit a popkultúrából származó utalások teszik jellegzetessé. Könyveit eddig ötven nyelvre fordították le. 

Murakami visszahúzódó személyiségként ismert, de a szerző az utóbbi években másodállásban rádiós DJ-ként is dolgozik. A kormányzó halála 2017-es megjelenése alkalmából a tokiói könyvesboltok éjfél után is nyitva maradtak, hogy a lelkes rajongók azonnal hozzájuthassanak a könyvhöz. A cselekmény részleteit a megjelenésig titokban tartották, hogy tiszteletben tartsák Murakami abbéli kívánságát, hogy „az olvasók úgy fedezzék fel a művet, hogy semmit sem tudnak előre” – közölte akkoriban a kiadó.

DRIVE MY CAR - DORAIBU MAI KA (2021) DRIVE MY CARDORAIBU MAI KA2021de Ryusuke Hamaguchid'apres une nouvelle de Haruki Murakamibased on a short story by Haruki MurakamiCOLLECTION CHRISTOPHEL © Bitters End - C&I Entertainment - Culture Entertainment - Drive My Car Production Committeeaffiche portugaise (Photo by Bitters End - C&I Entertainment / Collection ChristopheL via AFP)
Fotó: Bitters End / C&I Entertainment / AFP

A Murakami Férfiak nő nélkül című kötetében szereplő Vezess helyettem című novellából készült filmadaptáció (Drive my car) 2022-ben elnyerte a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjat. Az író becsült vagyona 10 millió dollár.