Egy kis méretű, 11 ezer méter magasságban haladó, mozgása alapján meteorológiai ballonnak tűnő ismeretlen légi eszközt fedeztek fel kedden Románia légterében, amely miatt riasztották a légierő vadászgépeit – erősítette meg az MTI-hez is eljuttatott közleményében a román védelmi minisztérium (MAPN).

Braila,,Romania,-,May,26,,2018.,Mig-21,Lancer,Plane,At
MiG–21 Lancer repülőgép a Vadeni Fly-In légi bemutatón.
 Fotó: Shutterstock

A légtérfigyelő rendszer helyi idő szerint 12 óra 30 perckor észlelte a célpontot Románia délkeleti részén. Tíz percen belül a légierő NATO-parancsnokság alatt álló járőrszolgálatának két MiG–21 Lancer típusú vadászgépe indult felkutatására a fetesti-i légi támaszpontról. 

A pilóták nem találták meg a célpontot, így sem vizuálisan, sem a fedélzeti radarok segítségével nem észlelték az ismeretlen repülő eszközt, fél óra elteltével visszatértek a bázisra.

Bár a bukaresti média „Romániában is kínai kémballont fedeztek fel” szalagcímmel tudósított az incidensről, a védelmi tárca szóvivője nem tudta megerősíteni, hogy hírszerzési eszközről lenne szó, mivel nem látták közelről, és nem tudták azonosítani a román légtérben mozgó tárgyat.

Az Egyesült Államok légterében február 3-án észlelték azt a léggömböt, amely azóta nemzetközi politikai vihart kavart, hiszen az amerikaiak Kínát vádolták meg kémkedéssel, mivel a léggömb felszerelése egyértelműen hírszerzési feladatokra utalt. Az Egyesült Államok és Kína egymásra mutogat, azt állítva, hogy a másik kémkedik az ő légterében.