Közélet

Izzadhatnak az orosz oligarchák, miután Putyin rájuk szállt beszédében

Az orosz elnök meglehetősen harciasan kelt ki saját elitje ellen, és azt sem bánja, hogy elvették a szankciókkal a pénzüket.

Erős üzenetet fogalmazott meg az orosz elitnek, illetve orosz oligarcháknak Vlagyimir Putyin orosz elnök. Mint ismert: Putyin kedden mondott beszédet a parlament tagjai és mintegy 1500 meghívott előtt Moszkvában, ahol az ukrajnai konfliktus és egyéb bel-, illetve külpolitikai kérdések mellett leginkább az volt az érdekes, hogy páros lábbal szállt bele a gazdag oroszokba. A beszéd legfontosabb részleteit ebben a cikkünkben olvashatja. 

Moszkva, 2023. február 21.Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2023. február 21-én.
Fotó: Mihail Mecel / Szputnyik / EPA / Pool / MTI

A háború, illetve elsősorban az Oroszországra és személyükre kivetett szankciók miatt az orosz oligarcháknak amúgy sem volt túl jó évük. Most pedig úgy tűnik, már saját elnökük is rájuk szállt. 

Putyin ugyanis mai beszédében úgy fogalmazott, hogy sok orosz üzletember elárulta a hazáját, és nyugati hatásra a profitot helyezte előtérbe. Ennek pedig most fizetik meg az árát, hiszen a nyugati államok még az olyan, külföldre menekített vagyonukat is lefoglalták, amelyet egyébként teljesen legálisan szereztek meg. 

Az orosz tőke Nyugatra vándorolt, ahol jachtokat és luxuslakásokat vettek belőle, ahelyett hogy itt, Oroszországban hoztak volna létre belőle munkahelyeket, vagy akár az orosz gyerekekre is költhették volna

– taglalta Putyin. 

Márpedig az orosz elnök szerint hiba volt Nyugatra vinni a vagyont, hiszen kiderült, hogy ott sincs biztonságban. 

Azok, akik Oroszországot csak fejőstehénnek, csak jövedelemforrásnak nézték, de közben külföldön akartak élni, most láthatják, hogy lopta meg őket a Nyugat

– mondta az orosz elnök, s a végén félreérthetetlenül üzent az orosz oligarcháknak: „Otthon senki sem fogja sajnálni azokat, akik elvesztették nyugati vagyonukat és bankszámláikat.” Ugyanakkor egy kiutat is felajánlott nekik: „Megértem, hogy vannak, akik szeretnek meleg helyen élni, de ideje észrevenni, hogy Nyugaton ők csak másodrangú emberek lehetnek. Van választás: haza lehet térni, és lehet együtt dolgozni Oroszországért.” 

 

Vlagyimir Putyin oroszország oligarchák vagyon szankciók
Kapcsolódó cikkek