Nemzetközi gazdaság

Roman Abramovics szörnyű éve: vagyona több mint felét elbukta a háború miatt

Az 56 éves üzletember számít az ukrajnai háború legnagyobb orosz vesztesének, szinte semmilyen nyugati befektetése nem maradt.

Február 12-én még a pályán ünnepelte csapata, a Chelsea FC klubvilágbajnoki győzelmét, néhány héttel később azonban már nem is ő volt a londoni kékek tulajdonosa. Roman Abramovics azon oroszok közé tartozik, aki a legnagyobbat bukta az ukrajnai háborúval: vagyona több mint felét elvesztette 2022-ben és számos vagyontárgyról volt kénytelen lemondani a rá kivetett szankciók miatt. 

Chelsea v Manchester City - Premier League
Fotó: Paul Gilham

Pedig Abramovics – hiába könyveli el mindenki Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfőbb bizalmasaként – mindent megtett, hogy mielőbb béke legyen a két ország között. Ő volt például az egyik fő szereplője annak, hogy a háború első heteiben Isztambulban összeültek a tárgyalódelegációk és megpróbáltak összehozni egy békemegállapodást. Arról már nem ő tehetett, hogy az egészből nem lett semmi. 

Aztán a nyugati országok sorra elkezdték kivetni rá is a szankciós hálójukat, nyugaton tartott vagyonának jelentős részét befagyasztották, és lefoglalták méregdrága jachtjait is, ám ezeket később mégis sikerült biztonságos kikötőkbe: Törökországba menekíteni. 

Russian oligarch Roman Abramovich's yacht "My Solaris" in Turkiye's Bodrum MUGLA, TURKIYE - MARCH 21: A general view of Russian oligarch Roman Abramovich's yacht named "My Solaris" is seen docked in Bodrum district of Mugla, Turkiye on March 21, 2022. Ali Balli / Anadolu Agency (Photo by Ali Balli / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Ali Balli

Az elsősorban olaj- és fémbizniszben utazó Abramoics vagyona 2022-ben 57 százalékkal esett és 7,8 milliárd dollárra olvadt a Bloomberg becslései szerint. Toronymagasan ő a háború legnagyobb vesztese az orosz oligarchák körében, már ami az arányokat illeti. Pénzben már például Gennagyij Timcsenkó is többet vesztett, akinek vagyona – főleg az orosz bankrészvényekben tartott része – 48 százalékkal, 11,8 milliárd dollárra csökkent. 

A leggazdagabb oroszok közül a top két tucat oligarcha vagyona a Bloomberg szerint összesen 95 milliárd dollárral csökkent a háború miatt, vagy az elvesztett üzletek, vagy épp a szankciók okán. Bár a veszteség tetemes, még mindig kevesebbet buktak, mint a techrészvényekben utazó amerikai üzletemberek. 

Megint mások pedig még gazdagodni is tudtak 2022-ben Oroszországban.

Így járt végül Vlagyimir Potanyin is a bányaóriás Norilszk Nikkel többségi tulajdonosa, akit csak ímmel-ámmal mertek eddig szankcionálni Nyugaton, nehogy összeomoljon a nekik is kiemelten fontos fémpiac. 

Egyelőre tehát hiába a szankciók és a kényelmetlenségek – Abramovics élete is a Közel-Keletre, Törökországra és Oroszországra korlátozódott –, nem úgy tűnik, hogy nagyon megviseli a helyzet az oligarchákat. Ennek ellenére eljöhet az a pont, amikor már nekik is elegük lesz a háborúból. 

 

 

orosz-ukrán háború bukás Roman Abramovics vagyon
Kapcsolódó cikkek