Közélet

Joe Biden a bukaresti kilencekkel tárgyal, a NATO keleti szárnya lesz terítéken

A NATO-szövetség keleti oldalán található nemzetek csoportját a 2014-ben elcsatolt Krím miatt hívták életre.

Joe Biden elnök négynapos lengyelországi és ukrajnai látogatásának zárásaként a keleti szárnyának vezetőivel találkozik, hogy biztosítsa őket, az amerikai kormány nagyon is odafigyel azokra a fenyegető veszélyekre, amelyeket az ukrajnai háború gerjesztett – írja az AP hírügynökség.

President Joe Biden's Speech In Poland
U.S. President Joe Biden delivered remarks ahea of the one year anniversary of Russia's brutal and unprovoked invasion of Ukraine, at the Gardens of the Royal Castle in Warsaw, Poland, on February 21st, 2023 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az ukrajnai háború elhúzódásával a NATO keleti szárnyának tagországai, az úgynevezett bukaresti kilencek aggodalmai sem csillapodtak. Sokan attól tartanak, hogy Putyin Ukrajna után őket veheti célba, ha ott sikerrel jár. A találkozón Magyarország képviseletében Novák Katalin államfő is jelen lesz. 

A NATO-szövetség keleti oldalán található nemzetek csoportját a 2014-ben elcsatolt Krím miatt hívták életre. 

A szövetség tagjai közé tartozik Bulgária, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia. 

Joe Biden Varsóban tartott keddi beszédében bejelentette, hogy újabb szankciókkal készülnek, valamint arról is beszélt, hogy jövőre a NATO minden tagját vendégül látja egy csúcstalálkozón az Egyesült Államokban. 

 

Joe Biden Bukaresti Kilencek Novák Katalin NATO
Kapcsolódó cikkek