Az Egyesült Államok és szövetségesei a héten további szankciókat fognak bevezetni Oroszország ellen – jelentette ki Joe Biden Varsóban, ahol Andrzej Duda elnökkel találkozott. Biden beszédében közölte, hogy felelősségre fogják vonni azokat, akik felelősek a háborúért, bár ennek részleteit nem említette. Egyben hangsúlyozta, hogy Washington elkötelezettsége a nyugati katonai szövetség mellett sziklaszilárd.

US President Joe Biden delivers a speech at the Royal Warsaw Castle Gardens in Warsaw on February 21, 2023
Fotó: AFP

Biden arról is beszélt, hogy jövőre a minden tagját vendégül látja egy csúcstalálkozón az Egyesült Államokban.

Biden beszédében nagyszerű szövetségesnek nevezte Lengyelországot, valamint emlékeztetett rá, hogy legutóbb egy éve mondott beszédet a lengyel fővárosban, amikor Putyin megindította „gyilkos támadását” Ukrajna ellen, amit a legnagyobb szárazföldi konfliktusnak nevezett a kontinensen a második világháború óta.

Szerinte a világ Kijev bukására készült, amely azonban továbbra is szabad. A szövetségesek kiálltak a szuverenitás és a demokrácia mellett, és ezután is így fognak tenni, bármi történjék is. Hozzátette: Vlagyimir Putyin arra számított, hogy Ukrajna megadja magát, és a NATO széthullik, viszont az ukrán nép ellenállt, míg a demokrácia továbbra is erős, és a NATO egységesebb, mint valaha.

Azt mondta, hogy az orosz vezető ma olyasmivel szembesül, amit egy évvel ezelőtt nem tartott lehetségesnek: a demokráciák nem gyengültek, hanem erősödtek, az autokráciák viszont gyengültek a világban. Beszéde végén kijelentette, hogy a szabadságnál nincs nemesebb cél.

Kiszivárgott: Hszi Csin-ping Moszkvába látogat, csattanós válasz a NATO-nak

Miközben az ukrajnai háború kitörésének évfordulójához közeledve kitartásukról fogadkoznak a felek – az egyik oldalon az oroszok, a másikon az Ukrajnát támogató NATO –, kiszivárgott, hogy a következő hónapokban Moszkvába készül Hszi Csin-ping kínai elnök, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfővel találkozzon.

a