Közélet

Az ukránoknak fegyvert szállító amerikaiak szerint Kína átlépi a vörös vonalat azzal, ha fegyvert ad el az oroszoknak

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete vasárnap kijelentette, hogy Kína átlépi a vörös vonalat, ha az ország úgy dönt, hogy katonai segítséget nyújt Oroszországnak ukrajnai inváziójához.

Fotó: AFP

Üdvözöljük a kínai bejelentést, hogy békét akarnak, mert mi mindig is ezt akarjuk az ilyen helyzetekben. De azt is világossá kell tennünk, hogy ha vannak olyan gondolatok és erőfeszítések a kínaiak és mások részéről, hogy támadó fegyveres támogatást nyújtanak az oroszoknak az Ukrajna elleni brutális támadásukban, az elfogadhatatlan

– mondta Linda Thomas-Greenfield nagykövet a CNN-nek, Pamela Brownnak. Az egy vörös vonal túllépése lenne – tette hozzá.

Antony Blinken az ABC televíziónak Münchenből adott és vasárnap sugárzott interjúban arról beszélt, hogy Vang Ji kínai államtanácsossal, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottsága igazgatójával folytatott egyeztetésén szóba került a kínai–orosz viszony. Mint mondta, nagyon súlyos következményei lennének a kétoldalú kapcsolatokban, 

ha Kína élet kioltására alkalmas eszközöket szállítana Oroszország számára az Ukrajnában vívott háborújához.

Antony Blinken az interjúban fontosnak mondta a kommunikációs csatornák nyitva tartását és a közvetlen diplomácia folytatását az Egyesült Államok és Kína között. „Felelősségünk van abban, hogy ezt a viszonyt felelősségteljesen kezeljük” – mondta az amerikai külügyminiszter.

Az NBC News Meet the Press with Chuck Todd című műsorában Blinken azt mondta, az Egyesült Államok nagyon aggódik amiatt, hogy Kína halálos fegyveres támogatás küldését fontolgatja Oroszországnak, és világossá tette Vang számára, hogy ez „súlyos következményekkel jár a kapcsolatunkban”.

Vang Ji azt mondta Blinkennek, hogy az Egyesült Államoknak szembe kell néznie és meg kell oldania a kétoldalú kapcsolatokban okozott károkat, amelyeket „ válogatás nélküli erőszak alkalmazása okozott” – közölte a kínai külügyminisztérium vasárnap. A kínai diplomata a 12 dollár körüli értékű léggömbök 400 ezer dolláros technikával történő  lelövésére utalt.

Blinken ezzel kapcsolatban Vang Ji értésére adta, hogy a légi eszköz légtérsértése elfogadhatatlan volt, és soha nem szabad ismét megtörténnie.

Hamarosan vereséget szenvedhet Ukrajna, ha nem segít be nagyon gyorsan az EU

Az ukránok olyannyira kifogytak a munícióból, hogy az uniós országoknak azonnal meglévő lőszerkészleteikhez kell nyúlniuk – mondta a müncheni biztonságpolitikai értekezleten Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

 

 

orosz ukrán háború Blinken USA Kína
Kapcsolódó cikkek