Nem értek véget Silvio Berlusconi megpróbáltatásai azzal, hogy 2015-ben a bíróság tisztázta annak vádja alól, hogy egy fiatalkorú, 17 éves lánytól vásárolt szexuális szolgáltatást, ugyanis később azzal vádolták meg, hogy lefizette a tanúkat. Egy olasz bíróság azonban szerdán ezen vád alól is tisztázta az egykori olasz miniszterelnököt.

Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Az ügyészség szerint Berlusconi hírhedt bunga-bunga bulijainak 24 vendégét fizette le azért, hogy hazudjanak az érdekében, és ezért hat év letöltendő börtönbüntetést kértek rá. A korábbi ügyben egyébként 

nem azért mentették fel, mert nem fizetett prostitúcióért a 17 éves lánynak, hanem azért, mert nem volt tisztában azzal, hogy a bártáncosként dolgozó lány fiatalkorú volt.

A tanúk megvesztegetése miatt három ügy is indult – Sienában, Rómában és Milánóban –, mivel a szemtanúk e három városban laktak. Korábban már Sienában és Rómában felmentették az egykori miniszterelnököt, ám a legfontosabb, a milánói ügyben csak most született döntés. Az ügyészség Sienában már fellebbezett az ítélet ellen, míg a mostani ügyben eljáró Tiziana Siciliano közölte, hogy az ítélet indoklásának tüzetesebb vizsgálata után hoz döntést a fellebbezésről, ugyanakkor szerinte nyilvánvaló, hogy a tanúk a korábbi ügyben hazudtak, a kérdés csak az, hogy miért.

A mostani ügyben a további 28 vádlottat is felmentették, köztük a marokkói Karima El Mahroug-t is, aki a korábbi ügy középpontjában állt, és inkább színpadi nevén – Ruby, a szívrabló – volt ismert – írja a France24.

Az egykori kormányfő egyébként korábban elismerte, hogy adott pénzt a vendégeinek, de szerinte ezzel csak a hírnevükön esett csorbát igyekezett kiköszörülni, és ellenszolgáltatást nem várt.

Noha Berlusconit felmentették a korábbi ügyekben és most is, ez nem jelenti azt, hogy nem bűnhődött az elhíresült bulik miatt, hiszen az azok kapcsán kipattant botrány vezetett negyedik miniszterelnöki megbízatásának a végéhez 2011-ben. A politikus Hajrá Olaszország! pártja folyamatosan tagadta a vádakat, a Berlusconi eltávolítását célzó politikai támadásoknak minősítették őket.

Időközben azonban Berlusconi visszatért a politikába, és 2022-ben szenátusi képviselővé is választották Monzában, noha miután 2013-ban adócsalás miatt elítélték, ki is zárták a testületből – írja a Deutsche Welle. Az általa vezetett Hajrá Olaszország! a Giorgia Meloni kormánya mögött álló koalíciónak is része.