A török igazságügyi miniszter közlése szerint már több mint 600 ember ellen indult eljárás, amiért olyan épületek omlottak össze az országban és a szomszéd Szíriában ötvenezernél is több halálos áldozatot követelő február eleji földrengések során, amelyek akár állhatták is volna a természeti katasztrófát.

Fotó: Bülent Kılıç/AFP/Getty Images

Bekir Bozdag sajtótájékoztatóján elmondta, hogy majdnem kétszáz embert őrizetbe is vettek - jelentette az MTI a dpa, AP és Reuters hírügynökségekre hivatkozva. Ők többnyire építési vállalkozók, és a gyanú ellenük hanyag munkavégzés.

Az Anadolu hírügynükség szerint előllították  Gaziantep tartomány Nurdagi járásának polgármesterét, Ökkest Kavakot, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) tagját is, aki a gyanú szerint nem tette eleget annak a kötelességének, hogy felügyelje az építkezéseket. Recep Tayyip Erdogan török elnök kormányát sokan tették felelőssé a kíméletlen károkért és a rengeteg áldozatért. A kormány saját adatai szerint a földrengés 173 ezer épületet rongált meg, és kétmillió embert fosztott meg a lakhelyétől.

A BBC jelentése szerint őrizetbe vették Mir Ali Koçer szabadúszó újságírót is, aki 300 kilométerre volt a helyszíntől, amikor február 6-án lecsapott az első földrengés, és odasietve jelentéseket közölt és interjúkat a túlélőkkel és a mentőcsapatok tagjaival. Őt hamis hírek terjesztésével gyanúsítják, és akár három éves börtönbüntetéssel is szembenézhet. A BBC úgy tudja, három másik újságíró ügyében is vizsgálódnak a hatóságok.

Az utórengések nem szűnnek, a közép-anatóliai Nigde tartományban szombatron is 5,2 körüli erősségű mozgást regisztráltak, a török-szíriai határtól 350 kilométerre nyugatra. Az INA iraki állami hírügynökség szerint Irak északi részén is észleltek két, 4-esnél erősebb rengést, Ninive tartományban, illetve Erbílben, Kurdisztán autonóm terület székhelyén. A szíriai Nemzeti Földrengés Központ az elmúlt 24 órában 61 új utórengést észlelt.

Földrengés rázta meg Japánt, cunamit nem jelentettek

A felkelő nap országának északi szigetét földrengés rázta meg. Cunamiriadót nem rendeltek el.