Továbbra is rejtély, pontosan mit, milyen eredetű azonosítatlan repülő tárgyakat lőtt le az Egyesült Államok hadserege az elmúlt napokban. Egyelőre egyetlen roncsot sem találtak meg, és a Pentagon immár azt sem zárja ki teljesen, hogy földön kívüli tárgyakról van szó. 

File photo taken on Dec. 14, 2022, shows an F-15 fighter (C) at the U.S. Air Force's Kadena base in Okinawa Prefecture, southern Japan.
Fotó:  Kyodo News via Getty Images

Mik a tények? 

Az Egyesült Államok légiereje előbb február 4-én szedett le egy nagy fehér léggömböt, amelyről már akkor is sejteni lehetett, hogy Kínához tartozik, ám a felbocsátásának okáról, céljáról nem sok részlet derült ki. Az amerikai légierő azóta a legmagasabb készültségben van, így nem volt nehéz kiszúrniuk napokkal később előbb az Alaszka, majd Kanada, később pedig a Huron-tó felett repülő, újabb azonosítatlan tárgyakat. Ezeket is sorra leszedték, ám itt már történt egy kis bökkenő: a Pentagonnak fogalma sincs, pontosan mit is lőttek le, mert egyelőre semmilyen roncsot nem találtak. 

Földönkívüliekkel háborúzik Amerika?

A tárgyakat a kilövő pilóták nagyjából hatszögletűnek írták le, valamilyen drótok lógtak ki belőlük, de nem volt hozzájuk illesztve semmi, azaz nem igazán lehet kínai léggömbként azonosítani őket. A legutóbb, vasárnap, a Huron-tó felett lelőtt tárgy nagyjából 6100 méteres magasságban haladt, amikor a vadászgépek befogták, és egy F-16-os rakétával megsemmisítették.

A BBC azt írja: az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság, a Norad egyik vezetője, Glen VanHerck tábornok szerint nem lehet ballonként kategorizálni a tárgyakat, ezért hívják őket azonosítatlan repülő tárgyaknak. 

Arra a kérdésre, hogy ezek lehetnek-e földönkívüli eredetűek, VanHerck meglepő választ adott: ezt sem lehet egyelőre kizárni. 

 

This handout photo from Chase Doak taken on February 1, 2023 and released on February 2 shows a suspected Chinese spy balloon in the sky over Billings, Montana. - The Pentagon said February 2 it was tracking a Chinese spy balloon flying high over the United States, reviving tensions between the two countries just days ahead of a rare visit to Beijing by the top US diploma
Fotó:  Chase Doak / AFP

Több a kérdés, mint a válasz

Az incidenssel kapcsolatban tehát egyelőre csak a kérdések sorakoznak, válaszok még nincsenek, ami szintén felvet egy újabb kérdést: hogyan engedhette meg az Egyesült Államok, hogy azonosítatlan repülő tárgyak lépjenek be az észak-amerikai légtérbe? A Pentagon szerint ezek a tárgyak, bár nem kicsik, mégis minimális jelet bocsátanak ki a radarok felé, így nagyon nehéz őket észrevenni. Méretük miatt egyébként nem is lehetett volna gépfegyverrel leszedni őket, mert ahhoz túl kicsik, ezért kellett rakétát használni, bár így nem sok marad a roncsokból – írja a CNN.  

Hogy pontosan mik lehetnek tehát, egyelőre nem tudni. Egyes vélemények szerint ezek is kínai eredetű tárgyak lehetnek, és ezzel tesztelik az amerikaiak radarjait, mások szerint viszont egyszerű meteorológiai eszközökről lehet szó.