Közélet

Nem bírnak az ukrán menekültáradattal a németek – a menedékkeresők igazságosabb elosztását sürgetik

Németország és Lengyelország az Ukrajnából érkező menekültek felét fogadta be, ez pedig túl nagy teher a két nemzet számára – mondta Nancy Faeser német belügyminiszter. Ezért az Európába érkezők igazságosabb elosztását kéri, különösen a nyugatabbra fekvő országoktól.

Ha még többen menekülnek Európába az egy éve tartó ukrajnai háború elől, a menekültek igazságos elosztására lesz szükség az Európai Unióban – hangoztatta Nancy Faeser német belügyminiszter pénteki berlini nyilatkozatában. A német belügyi tárca vezetője kiemelte: a 40 millió főt számoló Lengyelország eddig 1,5 millió ukrajnai menekültet fogadott be, Németország pedig a maga 84 milliós lakosságával egymillió, háború elől menekülő embernek nyújtott menedéket. Ezzel szemben a 47 milliós Spanyolország mindössze 160 ezer ukránt fogadott be.

Ukrainians, going back home cross the Medyka border crossing station.On Tuesday, January 10, 2023, in Medyka, Subcarpatian Voivodeship, Poland.
Fotó: Artur Widak / NurPhoto via Getty Images

Ez nem mehet így tovább

– szögezte le Faeser a háború kitörésének évfordulóján.

Az Ukrajnából érkező menekültek folyamatosan növekvő száma miatt a német tartományok egyre nagyobb nyomást helyeznek a szövetségi kormányra, hogy több segítséget kapjanak a menekültek ellátására.

A family arrive at the railway station in Przemysl, Poland from Ukraine on December 20, 2022. Since the beginning of the Russian invasion on Ukraine more than 7 million Ukrainian refugees crossed the Polish border to flee the conflict. Since than many Ukrainians returned to their homeland or moved on to various destinations.  Today more Ukrainian travel back to Ukraine than escape it.
Fotó: Dominika Zarzycka / Getty Images

A belügyminiszter a múlt héten a német városok és települések érdekvédelmi szervezetének képviselőivel tárgyalt, akik ugyancsak az anyagi támogatások szükségességét húzták alá. Markus Lewe, a szervezet elnöke szerint a lakosság szerencsére továbbra is örömmel nyújt segítséget az országban menedéket keresőknek, de, mint mondta, „szükségünk van segítségre ahhoz, hogy ez így is maradjon”.

Lewe egyúttal nagyobb európai szolidaritásra szólított fel.

Lengyelország és Németország az EU-ba érkező ukrajnai menekültek körülbelül felét fogadta be

– emelte, ki, hozzátéve, hogy „a menekültek igazságos elosztására volna szükség az unión belül”.

 

menekültek Németország ukránok
Kapcsolódó cikkek