Közélet

Orbán elé állították Zelenszkijt Brüsszelben, a magyar kormányfő nem tapsolta meg az ukrán elnököt

Szinte mindegyik uniós vezető tapssal köszöntötte Zelenszkijt.

Megérkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Parlamentbe, ahol az uniós országok vezetőivel fotózkodott. Az egyik felvételen az látszik, hogy az ukrán elnök Charles Michel, az Európai Tanács elnökének társaságában vörös szőnyegen közelíti meg az tagállamainak vezetőit.

Zelenszkijt tapssal üdvözölték, s úgy látszik, egyedül Orbán Viktor miniszterelnök nem tapsolt a politikus érkezésekor, majd az ukrán elnököt a magyar kormányfő elé állították.

 

Korábban már kiszivárgott, de csütörtök délelőtt hivatalos lett, hogy Volodimir Zelenszkij Brüsszelbe látogat az uniós csúcstalálkozóra. Olasz újságok szellőztették meg, hogy az ukrán elnök európai útján Brüsszelben is tiszteletét teszi. Ezt követően az Európai Néppárt a Twitteren azt írta, hogy szeretettel köszöntik Brüsszelben az ukrán elnököt. A posztot gyorsan törölték, mivel Zelenszkij európai útjának részleteit igyekeznek a legnagyobb titokban tartani. 

A magyar kormányfő korábban a Twitteren azt írta, hogy Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt a Ukrajnának. Az ukrán elnök nemcsak az Egyesült Királyságot látogatta meg, hanem váratlan európai körutat tart. Miután szerdán Emmanuel Macron francia államfővel és Olaf Scholz német kancellárral találkozott, csütörtök délelőtt Brüsszelben szállt le a repülőgépe. Zelenszkij is részt vesz a brüsszeli EU-csúcstalálkozón. Az ukrán elnök fegyverszállítmányokról és az uniós csatlakozásról tárgyal az EU vezetőivel. 

 

 

Orbán Viktor Volodmir Zelenszkij Brüsszel
Kapcsolódó cikkek