A berlini brit nagykövetség egyik őrét 13 év és 2 hónap börtönbüntetésre ítélték pénteken, miután kiderült, hogy Oroszországnak kémkedett. Az 58 éves David Ballantyne Smitht fedett művelet segítségével csípték nyakon.

British embassy in Berlin
A berlini brit nagykövetség. Fotó: AFP

A korábban katonaként is szolgáló Smith öt évig dolgozott a berlini nagykövetségen, és 

először 2020-ban vette fel a kapcsolatot az orosz követséggel, különböző adatokat ismertetve velük kollégáiról és újabb találkozót kérve. 

Miután ezt a brit és a német hatóságok felismerték, kidolgozták tervüket a biztonsági őr lefülelésére.

A követségi alkalmazott ezután két, magát orosznak kiadó brit ügynökkel – Dimitrivel és Irinával – is együttműködött, amit követően 2021 augusztusában gyorsan le is tartóztatták és kiadták Nagy-Britanniának a német hatóságok.

A biztonsági őr védelmére azt hozta fel, hogy csupán kényelmetlen helyzetbe akarta hozni a követség alkalmazottait, és azt is tagadta, hogy pénzt kapott volna tetteiért, leszámítva azt a 800 eurót, amelyet a lakásán találtak és amellyel nem tudott elszámolni – írja a France24.

A helyzet pikantériája, hogy Smith felesége ukrán, aki azonban 2018-ban hazaköltözött.

Orosz oligarchának dolgozott a volt FBI-ügynök

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) egyik volt ügynökét, Charles McGonigalt és egy oroszból amerikai állampolgárrá vált bírósági tolmácsot, Sergey Shestakovot őrizetbe vették az amerikai hatóságok a hét végén – közölte a New York-i ügyészség.