Közélet

Orosz rakétacsapások érték Herszont, halálos áldozatok

Herszont Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkvában tartott beszéde alatt érte a rakétatámadás.

Orosz rakétacsapás érte Herszon egy forgalmas utcáját kedden. A robbanás legalább hat ember halálát okozta, és tizenketten megsebesültek – közölték a helyi hatóságok. A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által közzétett fotókon utcán heverő holttestek láthatók.

KHERSON, UKRAINE - FEBRUARY 21: Firemen put out the fire caused by the BM-21 rocket attack in Kherson, Ukraine on February 21, 2023.
Fotó: Vincenzo Circosta / AFP

Az orosz hadsereg erősen lövi Herszont. Ismét kegyetlenül gyilkolják a polgári lakosságot

– írta az elnök Telegram-üzenetében. Hozzáfűzte: 

A világ egyetlen percre sem feledkezhet meg arról, hogy az orosz kegyetlenség és agresszió nem ismer határokat.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az oroszok mintegy 20 rakétát lőttek ki a városra. 

Moszkva tagadja, hogy kifejezetten polgári célpontokra lőne, de Ukrajna-szerte számos város szenvedett már súlyos károkat az orosz rakéta- és dróntámadások miatt, melyeknek sokezernyi polgári áldozatuk volt.

Ukrajna novemberben foglalta vissza Herszont, nyolc hónappal annak orosz megszállása után. Ám a Dnyeper-parti nagyvárost azóta is folyamatosan lövi az orosz hadsereg.

Az ukrán oktatási minisztérium február 22–24. között, az Ukrajna elleni orosz támadás megindításának évfordulóján, a rakétatámadások veszélye miatt távoktatást tanácsolt az ukrajnai iskoláknak. A háború kezdete óta ukrán iskolák százai dőltek romba az orosz támadások nyomán. Az idei tanévben csak azokban az iskolákban lehet személyes jelenléttel oktatást tartani, amelyek megfelelő óvóhellyel rendelkeznek. 

Podoljak: Putyin elvesztette a kapcsolatot a valósággal

Vlagyimir Putyinnak a moszkvai parlamentben kedden elmondott beszéde arról tanúskodik, hogy az orosz elnök elvesztette a kapcsolatot a valósággal – közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója.

(Putyin) teljesen más világban él, olyan helyen, ahol nincs lehetőség párbeszédre az igazságról és a nemzetközi jogról

– mondta Podoljak a Reuters hírügynökségnek. Hozzátette, hogy Oroszország zsákutcába került, teljesen kétségbeesett helyzetben van. Bármi, amit tesz, csak tovább ront a helyzetén.

Az ukrán elnöki tanácsadó szerint Putyin zavarodott, nem érti a helyzetet, és ez csak további nehézségeket fog okozni Moszkva számára a közeljövőben, 

vagyis a káosz csak fokozódni fog mind a harctéren, mind pedig Oroszországon belül.

Bombákkal és rakétákkal sorozták meg egymást az ukránok és az oroszok Putyin beszéde előtt

Újabb front bontakozik ki a luhanszki régióban.

 


 

Vlagyimir Putyin Herszon ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek