Közélet

Orosz–ukrán háború 353. nap – friss hírek

Robbanások sorozata hallatszott a megszállt Melitopolban, az oroszok tengeri drónnal támadtak.

Orosz rakéták értek el Ukrajnában lévő energetikai létesítményeket, miközben Volodimir Zelenszkij visszatért a nyugati fővárosokba tett körútjáról. Ukrán tisztviselők szerint az orosz offenzíva folyamatban van az ország keleti részén.

A brit védelmi tárca szombat reggeli értékelése szerint valószínű, hogy az orosz reguláris hadsereg mára bevetette a részleges mozgósítás keretében behívott tartalékosok túlnyomó többségét. Becslésük szerint az orosz erők előrehaladást értek el Bahmut városától északra, amelyet megpróbálnak bekeríteni, de nehezebben haladnak a délebbre fekvő Vuhledar támadásával, ahol több mint 30 harckocsit hagytak el egy sikertelen attak során.

Traces of war in Ukraine's Kharkiv
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az Associated Press arról számolt be, hogy Joe Biden e havi lengyelországi útját arra használja fel, hogy szövetségeseket gyűjtsön, miközben azt a koalíciót kívánja fenntartani, amely az egy évvel ezelőtti orosz invázió óta támogatja Ukrajna védelmét. A tudosítás kitér arra, hogy felmérések szerint csökken az amerikai társadalom támogatása az ukrán fegyverszállításokat illetően. 

A Nemzetközi Valutaalap munkatársai a jövő héten Varsóban találkoznak ukrán tisztségviselőkkel – közölte a terveket ismerő forrás, miközben Ukrajna több milliárd dolláros kölcsönprogramot sürget, hogy fedezze finanszírozási szükségleteit az Oroszországgal vívott háború közepette – közölte a The Guardian. A Reuters jelentése szerint közben a Moody’s globális hitelminősítő ügynökség pénteken Ca-ra rontotta Ukrajna szuverén besorolását, mivel arra számít, hogy az Oroszországgal vívott háború hosszú távú kihívásokat okoz az ország számára. Ez azt jelenti, hogy az adósságkötelezettségek valószínűleg nemteljesítésben vannak, vagy nagyon közel állnak a fizetéshez.

Előző napi híreket itt olvashatja: Orosz–ukrán háború 352. nap - friss hírek/Folytatják lassú előrenyomulásukat az oroszok, az éjjel során szinte minden ukrán régióban bombariadó volt.

 

19:25

Orosz közlés szerint, sikerrel blokkolták a nyugati fegyverszállítások útvonalát

Az oroszok blokkolták a vasúti útvonalakat, amelyeken a nyugati fegyverek, lőszerek, valamint az utánpótlás eljuthat Ukrajnába - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium. A szaktárca arról nem közölt részleteket, hogy pontosan hol akadályozták meg a vasúti szállítást.

19:04

Az orosz hadiipar új generációs fegyverket fejlesztett ki az ukrajnai tapasztalatok alapján

Infravörös, rakéta-elterelő füstgránát, modernizált Kalasnyikov gépfegyverek, új generációs drónok és lopakodó cirkálórakéták - az orosz hadiipar csúcssebességbe kapcsolva készült az új offenzívára. Az egyik legérdekesebb közülük az embereket és eszközeiket a nagy pontosságú, infravörös hőkereső/képalkotó alapú célkövető berendezéssel működő ellenséges rakétáktól megvédő füst-infra kézigránát. 

14:46

Oroszország kész lenne előfeltételek nélkül tárgyalni Ukrajnával

Moszkva kész előfeltételek nélkül tárgyalóasztalhoz ülni Kijevvel – nyilatkozta Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes a Zvezda című lapnak. A Ria Novosztyi szerint a tárcavezető-helyettes kiemelte, hogy az ukrán fél volt az, amely Washington és Brüsszel vezetésével felmondta a korábbi párbeszédet Oroszországgal.

A tárcavezető helyettese hozzáfűzte, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat alatt is lehet tárgyalásokat folytatni. A politikus kiemelte, hogy nem rajtuk múlik a dolog, és bízik benne, hogy Joe Biden elnök és közvetlen környezete megfontoltságot és bölcsességet tanúsít majd.

12:37

Hamarosan indul a licit az elkobzott orosz jachtokra és kastélyokra

Az orosz-ukrán háború majd egy éve alatt számos szankciót vetettek ki Oroszországra, valamint orosz személyekre. Ezen intézkedések keretein belül számos orosz vagyontárgyat foglaltak le világszerte. Az ukrán Miniszteri Kabinet jóváhagyta az Ukrajnában lefoglalt orosz vagyontárgyak értékesítésének szabályait – jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök. Erről korábban Németország is azt mondta, hogy támogatná.

A Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál cikke szerint a Miniszteri Kabinet döntése alapján a lefoglalt vagyontárgya értékesítése az állami vagyonalap elektronikus árverésein keresztül fog zajlani.

11:10

Tengeri drónnal támadhatták az oroszok Dél-Ukrajnát Moldovával és Romániával összekötő hidat

Hatalmas robbanás rázta meg a Zatoka hidat Ukrajna déli részén, Odessza közelében, a Moldovai Köztársaságba és Romániába vezető legfontosabb úton. Egy a Twitteren közzétett videóban látható részletek alapján, valószínűnek tűnik, hogy egy felszíni tengeri drón támadása nyomán robban fel egy bomba a híd egyik pillére mellett. A károk nagyságáról még nem érkeztek hivatalos hírek, a felvételen az látszik, hogy a robbanás pillanatában a pillért nem éri el a drónnak látszó tárgy.

 

09:45

Elektromos berendezéseket céloztak az orosz rakéták

German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter közölte, hogy Oroszország hat régióban sújtott rakétákkal és drónokkal elektromos berendezéseket, ami Ukrajna nagy részén áramszüneteket okozott. Az ukrán légierő jelentése szerint Oroszország 71 cirkálórakétát lőtt fel, amelyek közül 61-et lelőttek.

orosz ukrán háború Drón
Kapcsolódó cikkek