Közélet

Putyin: az orosz diplomaták megakadályozták Moszkva elszigetelését

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a diplomaták napja alkalmából mondott beszédet.

Az orosz diplomatáknak sikerült megakadályozniuk Oroszország elszigetelődését a világban – hangoztatta Vlagyimir Putyin a diplomaták napja alkalmából mondott pénteki köszöntőjében.

Russian,Federation,President,Vladimir,Vladimirovich,Putin,Speach,First,Floor,View
Fotó: Shutterstock

 

Nagyrészt az önök erőfeszítéseinek köszönhetően nemcsak a kollektív Nyugat országunk elszigetelésére irányuló terveit sikerült meghiúsítanunk, hanem aktivizálnunk is sikerült az együttműködést a világközösség legtöbb tagjával

 

 – állt a Kreml honlapján közölt üzenetben.

Putyin a diplomácia prioritásait az orosz állampolgárok törvényes jogainak védelmében és a külföldön élő oroszok támogatásában, a neonácizmus, valamint az etnikai megkülönböztetés megnyilvánulásai elleni küzdelemben nevezte meg.

Szergej Lavrov külügyminiszter a szakmai ünnepségen kijelentette, hogy a Nyugat új keresztes hadjáratot akar indítani a Kelet ellen, ukrán neonácikat élcsapatként felhasználva. Kifejezte meggyőződését, hogy az orosz nemzetbiztonságot fenyegető veszélyt semlegesíteni fogják.

Lavrov úgy vélekedett, hogy a második világháború óta a legveszélyesebb és legkiszámíthatatlanabb évtized következik. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján reagált Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró publikációjára, amely szerint az Oroszországot Németországgal a Balti-tengeren keresztül összekötő gázvezetékek tavaly szeptemberi felrobbantását Joe Biden amerikai elnök rendelte el. Zaharova képtelenségnek nevezte, hogy az Egyesült Államokat nem lehet felelősségre vonni a világ infrastruktúrája ellen elkövetett diverzánsakciók miatt. Mint mondta, Washington addig folytatja ezt, amíg meg nem állítják.

Mint mondta, Moszkvát nem lepték meg a Hersh által levont következtetések, és kifogásolta, hogy az európai országok nem érdekeltek a felelősök megállapításában. Zaharova elfogulatlan nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben.

Grusko külügyminiszter-helyettes az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az EU egyáltalán nem önálló semmilyen fontos döntés meghozatalában. Mint mondta,

 

 Oroszország kész lesz együttműködni az unióval, ha Brüsszel függetlenséget mutat.

 

Dmitrij Peszkov, az Kreml szóvivője úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin számára nem jelent kiemelt problémát, ha Emmanuel Macron francia elnök úgy dönt, hogy megfosztja a Becsületrend Nagykeresztjétől. Hozzátette: az orosz állampolgárok tisztában vannak vele, hogy számára más ügyek élveznek prioritást – jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség.

Macron a héten Becsületrenddel tüntette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Putyint Jacques Chirac érdemesítette az elismerésre.

 

ukrajnai háború Vlagyimir Putyin orosz diplomaták
Kapcsolódó cikkek