Közélet

Robert Fico leállítaná az Ukrajnának szánt szlovák fegyverszállításokat

Az ellenzéki politikus rendkívüli ülést kezdeményezett a pozsonyi parlamentben a fegyverszállítások leállítására.

Rendkívüli ülést kezdeményezett a pozsonyi parlamentben a legerősebb ellenzéki párt, a Robert Fico által vezetett Irány (Smer–SD), miután Eduard Heger ügyvezető kormányfő ígéretet tett arra, Szlovákia átadja a MiG–29-es vadászgépeit Ukrajnának – jelentette pénteken a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Polish Politics And More (archives 2016-2022)
Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK

Boris Kollár, a szlovák országgyűlés elnöke közölte, hogy a rendkívüli ülést jövő kedden tartják. Csütörtökön a brüsszeli EU-csúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Eduard Hegerrel tartott találkozója során azt kérte, hogy Szlovákia adja át MiG–29-es vadászgépeit Ukrajnának. Az ügyvezető miniszterelnök sajtóértesülések szerint ígéretet tett arra, hogy igyekszik mindent megtenni a kérés teljesítése érdekében.

A TASR megkeresésére reagálv a pozsonyi hadügyminisztérium nem árulta el, hogy hány vadászgép szállítása van napirenden, vagy hogy azokat mikor adnák át, csupán azt erősítették meg, hogy tárgyalásokat folytatnak további katonai segítségnyújtásról Ukrajnának.

A rendkívüli ülés összehívása kapcsán Fico közölte, hogy alkotmányba ütközőnek tartják Eduard Hegernek a vadászgépek átadására vonatkozó ígéretét.

„A megbukott és ügyvezető feladatokat ellátó kormánynak nincs jogköre arra, hogy lényegi kül- és belpolitikai kérdésekben döntsön. Még akkor sem, ha azokra az államfő jóváhagyását adná”

– mondta az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a rendkívüli ülésen az Ukrajnának való fegyverszállítást elutasító parlamenti határozatot akarnak elfogadtatni. Fico emlékeztetett arra is, hogy pártja már az ukrajnai konfliktus kezdete óta ellenzi, hogy Szlovákia fegyvereket szállítson Ukrajnának, és a konfliktus békés, tárgyalásos úton való megoldása mellett áll.

 

szlovakia orosz ukrán háború fegyverszállítás
Kapcsolódó cikkek