Nemzetközi gazdaság

Érik a botrány: a Kreml szerint Boris Johnson hazudik

Boris Johnson szerint az orosz elnök telefonon fenyegette meg őt. Moszkva szerint Putyin nem tett ilyet.

Azok az állítások, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök rakétacsapással fenyegette meg Boris Johnson akkori brit miniszterelnököt, hazugságok – nyilatkozta hétfői sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára. A téma azt követően került be a köztudatba, hogy Johnson erről beszélt az orosz–ukrán háborúról készített új BBC-dokumentumfilmben – írta a Russia Today.

MOSCOW, RUSSIA - DEC 19: The Dmitry Peskov - Press Attache for the President of Russia Vladimir Putin, Deputy head of the Presidential at annual press conference in Center of international trade
Peszkov Putyin Johnson rakéta
Kreml: Putyin nem fenyegette meg rakétával Johnsont.
Fotó: Shutterstock

Johnson a Putyinnal 2022. február 2-án megejtett telefonbeszélgetést felidézve mondta, hogy az orosz elnök egy ponton megfenyegette őt.

Boris, nem akarlak bántani, de egy rakétával ez csak egy percig tartana

– jelentette ki a beszélgetés közben Boris Johnson szerint Vlagyimir Putyin.

Nem volt semmilyen rakétafenyegetés – hangsúlyozta Peszkov. Szerinte Putyin legfeljebb arról beszélt, hogy ha Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz, és amerikai rakétákat telepítenek Ukrajnába, az azt jelentené, hogy rakétákkal percek alatt elérhető lenne Moszkva.

Peszkov elmondta, hogy szerinte Johnson vagy szándékosan hazudott, vagy egyszerűen csak nem értette, miről beszél Putyin. Mindkét lehetőség aggasztó lehet.

Vlagyimir Putyin hosszú évek óta ad hangot aggodalmának amiatt, hogy a infrastruktúrája egyre inkább terjeszkedik Ukrajnában és Kelet-Európa más részein. Peszkov elmondta, hogy Oroszország azután kezdett katonai műveletekbe Ukrajna ellen, hogy nem kapott biztonsági garanciákat Washingtontól a NATO kelet-európai terjeszkedésével kapcsolatosan. Az Amerikai Egyesült Államok elutasította a Kreml vádjait, és kiemelte, hogy álláspontja szerint Ukrajna szuverén nemzetként szabadon kérheti a tagságát a nemzetközi szervezetekbe.

Törökország aláírhatja Finnország NATO-csatlakozását

Ankara ugyanakkor továbbra sem támogatja Svédország csatlakozását. A két északi ország együtt jelentkezett a NATO-ba.

 

 

Vlagyimir Putyin Boris Johnson
Kapcsolódó cikkek