Közélet

Szőrmebundákkal igyekeztek kompenzálni az orosz katonák özvegyeit

Egy háborús bűnös közreműködésével bundákat adtak át orosz özvegyeknek, bizonyítva azt, hogy „mindannyian egy családhoz tartoznak”.

Az Ukrajnában elesett orosz katonák özvegyei egy orosz fővárosi beszállítótól bundákat kaptak. Egy felvételen az látható, hogyan adták át a szőrmebundákat a nőknek Makijivkában, az oroszok által megszállt donyecki régióban – írja a The Mirrror

Az adományozást szervező Miroszlava Reginszkaja, a volt FSZB-ezredes Igor Girkin felesége elmondta, hogy a szőrmebundákat huszonegy elesett védő özvegye kaphatta meg. A nők a videón köszönetet mondanak a bundákért Jevgenyij Szkripnyiknek, Girkin közvetlen beosztottjának. Girkin elítélt háborús bűnös, az úgynevezett Donyecki Népköztársaság egykori védelmi minisztere. 

Az itt összegyűlt elhunyt katonák családjai szívünk mélyéből köszönik a bundákat (...) Ilyenkor úgy érezzük, egy család vagyunk

– közölte Szkripnyik, aki hozzátette, hogy ez a segítség Moszkvából érkezett.  

Igor Girkin azon három ember között van, akiket egy holland bíróság tavaly háborús bűnök vádjával elítélt a maláj utasszállító repülőgép 2014-es lelövése miatt, amelyben mind a 298 utas meghalt. Ennek ellenére továbbra is kulcsszerepet játszik a háború lebonyolításában, gyakran kritizálva Vlagyimir Putyint és parancsnokait, amiért nem nagyobb erőket vetnek be Ukrajna ellen. Korábban a Világgazdaság megírta, hogy a maláj gép ügyben eljáró holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport közölte, az orosz elnök érintettségét egy orosz tisztségviselők közötti 2014-es telefonbeszélgetés lehallgatása bizonyítja; e szerint Putyin jóváhagyására volt szükség ahhoz, hogy a szeparatisták felszerelés iránti kérelmét teljesíteni lehessen. 

 

orosz-ukrán háború szőrmebunda özvegyek
Kapcsolódó cikkek