Közélet

Ukrajna hiába kéri, még hosszú ideig biztosan nem fog vadászgépeket kapni

A brit védelmi miniszter szerint valószínűtlen brit vadászgépek átadása Ukrajnának a belátható jövőben. Ben Wallace szerint az, hogy segítenek az ukrán pilóták kiképzésében még nem jelenti azt, hogy repülőket is adnak. Kijelentette, hogy erre nem tettek ígéretet. Szerinte, ha az Egyesült Királyság valaha küld vadászgépeket, az majd csak a háború után lesz.

Ben Wallace, aki egy brit-olasz miniszteri találkozón vett részt Rómában, a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap pénteki ismertetése szerint a rendezvény utáni sajtótájékoztatón kijelentette: jóllehet Nagy-Britannia a nyugati szövetségesek közül elsőként kezdte meg ukrán pilóták kiképzését NATO-szabványoknak megfelelő katonai repülőgépek működtetésre, „azt azonban nem mondtuk, hogy feltétlenül vadászgépeket is küldünk Ukrajnának”.

Warsaw Security Forum 2022
Ben Wallace,  Secretary of State for Defence of United Kingdom, is seen during the TVN24 interview just after the ministerall panel discussion 'Gazing at Each Other or Facing the Same Direction: Reviving the Transatlantic Alliance in Times of War in Europe' at the Warsaw Security Forum 2022 organised by the Casimir Pulaski Foundation. On Tuesday, October 04, 2022, in Warsaw, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Artur Widak

Wallace a brit lap beszámolója szerint egyenes utalást tett arra, hogy 

ha Nagy-Britannia valaha is harci repülőgépeket ad Ukrajnának, az csak az ukrajnai háború után lenne lehetséges.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerdán előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, tárgyalásain és a londoni parlament két házának tagjai előtt elmondott beszédében is igen erőteljes nyomást fejtett ki a brit kormányra annak érdekében, hogy Nagy-Britannia adjon korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának. Parlamenti beszédében Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy Ukrajna harci repülőgépek formájában „szárnyakat kér” szabadságának védelméhez.

Az ukrán elnök egyértelmű utalást tett arra, hogy feltétlenül számít a kérés teljesítésére.

Azzal távozom a parlamentből, hogy előre is köszönöm az ütőképes angol repülőgépeket

– fogalmazott a londoni törvényhozás két kamarája előtt tartott felszólalásában. A Downing Street szóvivője Zelenszkij beszédére reagálva hangsúlyozta, hogy a harci repülőgépek nagyon bonyolult katonai felszerelések, és a brit harci pilóták kiképzése is öt évet vesz igénybe.

A szóvivő szerint repülőgépek szállítása csak hosszú távú megoldásként jöhet szóba, és Ukrajnának most a rövid távon elérhető védelmi kapacitások megszerzésére van a legnagyobb szüksége.

A londoni kormányfői hivatal már a múlt héten is úgy nyilatkozott, hogy a kiképzési idő hossza miatt „nem lenne praktikus” a harci repülőgépek szállítása Ukrajnának.

Ben Wallace védelmi miniszter a The Daily Telegraph által pénteken idézett római sajtótájékoztatón azzal nyomatékosította ezt az álláspontot, hogy 

a Nagy-Britannia által eddig szállított fegyverek – köztük a könnyű páncéltörő eszközök – és a vadászgépek átadása közötti különbséget a biciklik és a Forma–1-es versenyautók közötti különbséghez hasonlította.

Egy vadászgéphez kiszolgálószemélyzet is kell. Ha egy Forma–1-es csapatban nincs kiszolgálószemélyzet, még az autót sem lehet beindítani

– fogalmazott Wallace.

A brit védelmi miniszter hozzátette: ha Nagy-Britannia a brit királyi légierő kötelekében hadrendbe állított Typhoon harci repülőgépekből adna Ukrajnának, ahhoz „jó sok embert is” Ukrajnába kellene telepíteni.

Wallace szerint ez

sem a jövő héten, sem a jövő hónapban, de még a következő hat hónapban sem fog megtörténni.

Bár korábban Emmanuel Macron francia elnök arról beszélt, hogy országa hajlandó lehet Ukrajnába küldeni a vadászgépeket, pénteken már más hangnemet ütött meg. Macron azt közölte, hogy nem zárkózik el teljes mértékben a repülők átadásától, de ez egyelőre nem fog megvalósulni – írta a France 24. Mint mondta, ez egy hosszú távú folyamat, nem szabad elkapkodni a döntést.

 

vadászgép Nagy-Britannia Ben Wallace
Kapcsolódó cikkek