Közélet

Zelenszkij korszerű vadászgépeket is kért Londonban

Az ukrán elnök arra kérte a nyugati szövetségeseket, hogy szállítsanak Ukrajnának korszerű harci repülőgépeket. A kérést azzal nyomatékosította, hogy átnyújtotta az ukrán légierő aktív pilótájának sisakját a londoni alsóház elnökének.

Harci repülőgépeket kért Nagy-Britanniától és a nyugati szövetségesektől szerdai londoni beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Zelenszkijt, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett a brit fővárosba, először Rishi Sunak miniszterelnök fogadta a Downing Streeten.

"We have freedom, give us wings to protect it",
.
Speaker of the House of Commons, Sir Lindsay Hoyle (L), holds the helmet of one of the most successful Ukrainian pilots, inscribed with the words "We have freedom, give us wings to protect it", which was presented to him by Ukraine's President Volodymyr Zelensky during his address to British MPs in Westminster Hall, inside the Palace of Westminster, home to Britain's House of Commons and House of Lords in central London on February 8, 2023. - Ukraine's President Volodymyr Zelensky on Wednesday hailed Britain as "one of the first" countries to support Ukraine after Russia invaded, on his first visit to London since the war broke out nearly a year ago. (Photo by Stefan Rousseau / POOL / AFP)
Fotó: Stefan Rousseau

Zelenszkij beszédet mondott a brit parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban a törvényhozás két kamarája, az alsóház és a Lordok Háza tagjai, valamint a brit kormány képviselői előtt. 

Beszédében az ukrán elnök arra kérte a nyugati szövetségeseket, hogy szállítsanak Ukrajnának korszerű harci repülőgépeket. A kérést azzal nyomatékosította, hogy átnyújtotta az ukrán légierő egyik kiemelkedően sikeres aktív harci pilótájának sisakját Sir Lindsay Hoyle-nak, a londoni alsóház elnökének. 

Sunak hivatalának előzetes tájékoztatása szerint a brit kormányfő az ukrán katonáknak nyújtott, hónapok óta zajló brit kiképzési program jelentős bővítését ajánlotta fel Zelenszkijnek, kiterjesztve ezt a programot az ukrán légierő pilótáira és a tengerészgyalogságra

Zelenszkij érkezésekor az Instagramon közzétett bejegyzésében arról írt, hogy köszöni a brit nép támogatását hazája számára. A brit kormány a NATO-szabvány vadászgépek használatát lehetővé tevő képzés mellett az elmúlt hat hónapban kiképzett 10 ezer ukrán katona mellett idén további 20 ezer ember kiképzését tervezi, továbbá nagyobb hatótávolságú eszközöket is felajánl Ukrajnának. 

Ukrajna harcát a liberális demokraták és a kormányzó konzervatívok is támogatásukról biztosították – olvasható a BBC összefoglalójában. Rishi Sunak kiemelte az ukrán szuverenitás védelmében tett brit erőfeszítéseket 2014 óta, és megerősítette hazája elkötelezettségét nem csupán a rövid távú katonai segély nyújtásában, de az elkövetkező évekre vonatkozóan is. 

 

orosz-ukrán háború London Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek