Közélet

Kijevbe látogatott António Guterres ENSZ-főtitkár

A hamarosan ismét lejáró gabonaalku meghosszabbításáról tárgyal Zelenszkijjel.

Az orosz invázió kezdete óta harmadjára látogatott Kijevbe António Guterres ENSZ-főtitkár, aki szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik majd az ukrán fővárosban. Guterres kedd  kedd reggel érkezett Lengyelországba, ahonnan még aznap továbbutazott Ukrajnába, hogy az ukrán gabonaexportról szóló egyezmény meghosszabbításáról tárgyaljon – közölték szóvivői, Stéphane Dujarric és Farhan Haq.

Fotó: AFP

A világszervezet New York-i székházában tartott sajtótájékoztatón Farhan Haq elmondta, hogy a főtitkár már Ukrajnában van, útjára pedig elkísérte Stéphane Dujarric, aki közleményben jelentette be, hogy a főtitkár szerdán Volodimir Zelenszkijjel tárgyal a gabonaexportról.

A tavaly július 22-én az ENSZ, Ukrajna, Oroszország és Törökország által aláírt és négyhavonta megújítható gabonaalku, amelynek célja a harcok miatt az ukrajnai kikötőkben rekedt gabona exportjának lehetővé tétele, hozzájárult a háború okozta élelmiszer-világválság enyhítéséhez.

A megállapodás eddig 20 millió tonna gabona exportját tette lehetővé, utoljára novemberben hosszabbították meg és március 18-án jár le.

Az ENSZ-főtitkár a tervek szerint csütörtökön érkezik vissza New Yorkba. Kérdésre válaszolva Farhan Haq elmondta, hogy semmilyen moszkvai látogatás nem szerepel a napirenden, de elutazása előtt António Guterres telefonon tárgyalt Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettessel.

A látogatásról részleteket nem hoztak nyilvánosságra. António Guterres korábban tavaly áprilisban és augusztusban járt Ukrajnában.

 

gabonaalku António Guterres Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek