Közélet

A zaporizzsjai erőmű biztonságáról tárgyalt Zelenszkij

A NAÜ március elején ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy sürgős intézkedésre van szükség a zaporizzsjai atomerőmű biztonságának megóvása érdekében.

Volodimir Zelenszkij hétfőn a frontállásokat látogatta meg Zaporizzsjában, emellett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főtitkárával is találkozott – írja a Guardian.

Az ukrán elnök meglátogatta a Zaporizzsja területen lévő állásokat, tájékozódott a műveleti helyzetről és kitüntetéseket adott át katonáknak.

Rafael MarianoGrossi
és Zelezinszkíj
Fotó: Twitter

A zaporizzsjai látogatás során Zelenszkij hétfőn Rafael Grossival, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főtitkárával is találkozott.

 

Tartalmas eszmecserét folytattunk az erőmű és a személyzet védelméről

 

– írta Grossi egy Twitter-bejegyzésben, hozzátéve, hogy a NAÜ továbbra is elkötelezett Ukrajna nukleáris létesítményeinek biztonsága iránt. 

A zaporizzsjai erőművet nem sokkal ukrajnai háború kezdete után foglalták el az oroszok. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség március elején ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy sürgős intézkedésre van szükség a zaporizzsjai atomerőmű biztonságának megóvása érdekében. A háború kezdete óta hatszor fordult elő, hogy az atomerőmű minden telephelyen kívüli áramellátását elvesztette, és vészüzemmódban kellett működnie. A környéken dúló harcok miatt az atomerőművet az elmúlt évben többször érte támadás.

Borítókép forrása: Twitter

 

Volodimir Zelenszkij ukrajnai háború Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek