Közélet

Az atomenergia-ügynökség szerint óriási veszélyben van a zaporizzsjai atomerőmű

Már hatodik alkalommal fordult az elő, hogy az atomerőműnek vészüzemmódban kellett működnie.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője csütörtök délelőtt közleményében kijelentette, hogy sürgős intézkedésre van szükség a zaporizzsjai atomerőmű biztonságának megóvása érdekében. 

A zaporizzsjai atomerőmű ismét vészhelyzeti dízelgenerátorral üzemel – ez az utolsó védelmi vonal

– jelentette ki Rafael Grossi a BBC beszámolója szerint

Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
Six power units generate 40-42 billion kWh of electricity making the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant the largest nuclear power plant not only in Ukraine, but also in Europe, Enerhodar, Zaporizhzhia Region, southeastern Ukraine, July 11, 2019. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Dmytro Smolyenko

Hozzátette, hogy ez már a hatodik alkalom, amikor az atomerőmű minden telephelyen kívüli áramellátását elvesztette, és ebben a vészüzemmódban kellett működnie. „Hadd emlékeztessek: ez a legnagyobb atomerőmű Európában” – mondta.

Mit csinálunk? Hogyan ülhetünk itt ebben a szobában ma reggel, és engedjük, hogy ez megtörténjen? Ez nem mehet így tovább

– fakadt ki a NAÜ vezetője. 

Megtámadták Zaporizzsját, az áldozatok száma még ismeretlen

Egy többemeletes lakótömböt lőtt ki az orosz hadsereg.

Korábban Oroszország aggodalmát fejezte ki a zaporizzsjai atomerőmű személyzetével kapcsolatos eljárás miatt. Az erőmű személyzetét február elején cserélték volna le rotációs rendszer keretében, de Moszkva szerint az ENSZ biztonsági ügyekben illetékes hivatala megakadályozta az átállást. Moszkva a zaporizzsjai atomerőművet október 5-től hivatalosan orosz fennhatóság alá helyezte, az eszközöket és az ukrán alkalmazottakat pedig egy orosz vállalatnak adta át. 

A NAÜ szerint január végén ismét robbanások voltak a zaporizzsjai atomerőmű közelében

Oroszország korábban tömeges légitámadásokkal reagált az ukrán sikerekre.

 

 

orosz-ukrán háború Zaporizzsja NAÜ
Kapcsolódó cikkek