Közélet

Amerika gőzerővel fegyverzi fel Tajvant

Ezúttal rakétákat adtak el a szigetországnak, hogy megerősítsék a légierőt.

Az Egyesült Államok kormányzata 619 millió dollár (216,6 milliárd forint) értékű katonai felszerelés értékesítéséről döntött Tajvannak, hogy segítse a sziget védelmi képességének növelését – közölte a tajvani külügyminisztérium csütörtökön. 

Fotó: Sam Yeh / AFP

A közlemény szerint ez már a kilencedik alkalom, amikor Joe Biden elnök kormányzata katonai felszerelést és technikai-logisztikai szolgáltatásokat ad el Tajvannak. Washington egy 1979-es törvény értelmében jogilag köteles támogatni a sziget védelmi képességeinek kiépítését. A katonai felszerelés F-16-os vadászrepülőgépekhez használható rakétákat és felszereléseket is tartalmaz – tudatta az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA). 

Az eladásra szánt katonai eszközök növelik Tajvan légterének védelmét, a térség biztonságát, és segítik a kölcsönös együttműködést az Egyesült Államokkal

– közölte a DSCA. Az ügynökség szerint az üzlet hozzájárul Tajpej biztonságának javításához, valamint a térség politikai stabilitásának és katonai egyensúlyának fenntartásához. 

A tajpeji védelmi minisztérium megköszönte a most bejelentett döntést, rámutatva, hogy a megállapodást – ha az amerikai kongresszus is jóváhagyja – rövid időn belül a gyakorlatba is átültethetik. A minisztérium szerint a katonai felszerelések tovább erősítik a légierő védelmi képességeit, különös tekintettel arra, hogy a kínai harci gépek rendszeresen behatolnak a tajvani légtérbe. 

Hozzátette, hogy kínai repülőket csak az elmúlt 48 órában 40-nél többször észleltek Tajvannál. 

Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvanra. Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált azután, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az „egy Kína” elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást gyakorol Tajvanra, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.
 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek