Közélet

Antonov: az USA rosszul teszi, ha provokálja a világ egyik legnagyobb atomhatalmát

Nem csitul a feszültség a kedden lezuhant MQ-9 Reaper amerikai drón körül. Lindsey Graham amerikai szenátor szerint a drónt Oroszország lőtte le az égről, és közölte, hogy meg kell semmisíteni azokat az orosz repülőgépeket, amelyek fenyegetik az amerikai drónokat. Az Egyesült Államok orosz nagykövete szerint a szenátornak át kellene gondolnia, hogy miket beszél, és nem ajánlja, hogy bárki is megtámadja a világ egyik legnagyobb atomhatalmának a repülőgépeit.

Oroszország hadüzenetnek tekintené, ha semleges légtérben megtámadnák egy repülőgépét – közölte az Egyesült Államokba akkreditált orosz nagykövet. Anatolij Antonov senkinek nem ajánlja, hogy nyílt konfrontációba bocsátkozzon a világ egyik legnagyobb atomhatalmával. A feszültség továbbra sem csitul a lezuhant drón körül.

Russian Ambassador To The U.S. Anatoly Antonov Participates In A Discussion At The Woodrow Wilson Center WASHINGTON, DC - NOVEMBER 18: Russian Ambassador to the United States Anatoly Antonov speaks during a discussion about the legacy of Anatoly Dobrynin at the Woodrow Wilson Institute on November 18, 2019 in Washington, DC. Dobrynin was the Soviet Ambassador to the United States during the terms of six U.S. presidents, from 1962 to 1986. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Anatolij Antonov orosz nagykövet. Fotó: Mark Wilson

A diplomata azt követően beszélt erről, hogy a dél-karolinai szenátor, Lindsey Graham közölte, le kell lőni azokat az orosz repülőgépeket, amelyek a nemzetközi légtérben megközelítik az amerikai gépeket. Antonov szerint a szenátor kijelentései arra utalnak, hogy elment az esze. A nyilatkozatokat a Fekete-tengernél lezuhant MQ-9 Reaper kémdrón lezuhanása váltotta ki.

A Kreml közölte, hogy Amerika nem ad elfogadható magyarázatot a lezuhant drónra

A Pentagon és az amerikai katonai erők európai parancsnoksága kedden arról számolt be, hogy a Fekete-tenger felett összeütközött egy orosz Szu–27-es vadászgép és egy MQ-9 Reaper amerikai felderítődrón. Az amerikai fél szerint a Szu–27-es nekicsapódott az MQ-9-es légcsavarjának, a drón emiatt irányíthatatlanná vált, és az amerikai hadseregnek meg kellett semmisítenie. Az oroszok szerint az USA nem hajlandó magyarázatot adni, hogy mit keresett ott a felderítődrón.

Oroszország aggódik amiatt, hogy amerikai kémrepülők pásztázzák a területeit, de a pilótáink észszerű magatartást tanúsítottak. Az orosz vadászgépek nem kerültek kapcsolatba az amerikai drónnal, és Oroszország továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy meg kell előzni egy nyílt konfrontációt az Egyesült Államokkal 

– mondta Antonov. Hozzátette, hogy Amerika azért vádolja Moszkvát a drón lelövésével, metr a Pentagon számára szégyen, hogy elvesztettek egy ilyen drága berendezést. Ennek ellenére a diplomata fontosnak tartja, hogy az USA hagyjon fel a veszélyes kijelentésekkel – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség.

Lindsey Graham nem először vádaskodik alaptalanul, egy évvel ezelőtt arra buzdította az orosz népet, hogy öljék meg Vlagyimir Putyint. Ezekkel a kijelentéseivel egyértelműen az a célja, hogy háborút robbantson ki Oroszország és az USA között. Felteszem a kérdést az amerikai népnek: valóban szeretnék a katonáik életét kockára tenni a világ egyik legnagyobb atomhatalmával szemben? 

– mondta Antonov. A nagykövet Lindsey Graham szenátorhoz intézett kérdésében arra vár választ, hogy valóban atomháborúba akarja-e sodorni a világot.

A diplomata arra kérte az amerikai politikusokat, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és ne szítsák feleslegesen a feszültséget az országok között. Az orosz–amerikai kapcsolatok totális mélyponton vannak, és az orosz álláspont az, hogy ezt a kritikus helyzetet nem szabad tovább rontani. 

 

MQ-9 Reaper drón Oroszország Amerika
Kapcsolódó cikkek