Közélet

Egyre feszültebb a helyzet a lezuhant amerikai drón miatt

Kedden közölték orosz források, hogy megtaláltak egy amerikai MQ-9 Reaper drónt lezuhanva a Fekete-tengernél. Moszkva szerint a pilóta nélküli repülőgéppel az Egyesült Államok olyan adatokat gyűjtött, amelyeket az ukránok felhasználhatnak a hadműveleteikhez. Az Egyesült Államok orosz nagykövete szerint ez Washington közvetlen beavatkozása a háborúba.

Amerikai drónok gyűjtenek adatokat Kijev számára, hogy csapást mérhessenek az orosz csapatokra, vagy egyenesen Oroszország területére – jelentette ki az Egyesült Államok orosz nagykövete, Anatolij Antonov.

Fotó: AFP

Az Egyesült Államok hadseregének akciói elfogadhatatlanok Oroszország határainak közvetlen közelében. Tisztában vagyunk azzal, hogy mire használják az ilyen felderítő és csapásmérő drónokat 

– mondta a nagykövet. A diplomata felidézte: az USA Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a kedden a Fekete-tengernél lezuhant MQ-9 Reaper drón kapcsán közölte, hogy az USA napi szinten hajt végre ilyen jellegű berepüléseket. Antonov szerint az amerikai drónok egyértelműen azért vannak jelen a térségben, hogy katonai csapásméréshez adatokat szolgáltassanak az ukránoknak – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség.

Tegyük fel, hogy egy orosz csapásmérő drón jelenne meg New York vagy San Francisco közelében. Mit tenne az USA? Biztos vagyok benne, hogy azonnal cselekedne, hogy eltüntesse a drónt a légteréből 

– fejtegette Antonov, majd hozzátette, hogy bízik benne, hogy a médianyilvánosság miatt Washington felhagy az ilyen akciókkal. Azt is elmondta, hogy nyílt fenyegetésnek tekintenek minden akciót, amelyhez bárki amerikai fegyvert vagy felszerelést használ.

A nagykövet azt is közölte, hogy Oroszország tisztában van vele, hogy eddig 33 milliárd dollár értékben szállítottak fegyvert Ukrajnának. Ezt a diplomata úgy értékeli, hogy az USA mindent megtesz azért, hogy a háborút eszkalálja. Kiemelte, hogy Moszkva nem törekszik arra, hogy konfliktusa legyen az Egyesült Államokkal, és kitart amellett, hogy a kommunikációs csatornákat fenn kell tartani.

 

MQ-9 Reaper drón háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek