Közélet

Az oroszok szerint az ukránok menekülnének Bahmutból, de beleragadnak a sárba

Az orosz csapatok már Bahmut felét irányítják. Erről a donyecki régió oroszok által megbízott vezetője, Denisz Puszilin tanácsadója, Jan Gagin beszélt a Rosszija 24 tévécsatornán. Hozzátette, hogy még nagyjából 10 ezer ukrán katona van a városban, akik nem tudnak visszavonulni, mivel az oroszok elfoglalták a településből kivezető főbb utakat. Szerinte az ukrán csapatok a felázott földutakon próbálnak menekülni, de ez lassan megy, mivel beleragadnak a sárba.

Az orosz csapatok elfoglalták Bahmut felét – közölte Jan Gagin, a donyecki térség oroszok által megbízott vezetője, Denisz Puszilin tanácsadója. Gagin a Rosszija 24 tévéadónak nyilatkozott és elmondta, hogy 

az orosz erők már a tüzérségi vonalakat is felállították a városban.

CHASIV YAR, DONETSK PROVINCE, UKRAINE, MARCH 05: Ukrainian servicemen fire an artillery cannon aiming to Russian positions in the frontline nearby Bakhmut in Donbas, Ukraine, March 5th, 2023.
Fotó: AFP

Arról is beszélt, hogy a városból kivezető aszfaltozott utakat az oroszok ellenőrzik, így az ukrán katonák csak a felázott földeken keresztül tudnak menekülni. Kiemelte, hogy a visszavonulásuk is lassan halad, mivel beleragadnak a sárba. Gagin szerint 

jelenleg nagyjából 10 ezer ukrán katona lehet Bahmutban.

A Ria Novosztyi azt írta, hogy az ukrán nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság tagja, Szergej Rahmanyin közölte: kritikus helyzetben vannak a város védői. A bahmuti orosz fölény ellenére az ukrán hadsereg főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij Volodimir Zelneszkij ukrán elnök utasítására elrendelte a harc folytatását

Hétfő esti beszédében az ukrán államfő közölte, hogy egyeztetett a Bahmutot védő tábornokokkal a város sorsáról. Az elnök szerint a településen állomásozó csapatok nem akarják feladni a harcot, így úgy döntött, hogy további erősítést küldenek. Az ukrán fegyveres erők parancsnoka, Valerij Zaluzsnij a Bild német lapnak azt nyilatkozta, hogy 

nem ért egyet Zelenszkij döntésével, szerinte ki kellene vonulniuk Bahmutból.

A város ostromát a hírhedté vált Wagner-csoport vezeti, viszont ez kezd konfliktushoz vezetni Moszkvában. A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin korábban arról beszélt, hogy Moszkva szándékosan visszatartja a lőszert a csapataitól. Legutóbb azt is mondta, hogy képviselőjét kitiltották az orosz katonai parancsnokságból – ezt a BBC írta. Prigozsin szerint a Wagner-csoport nélkül Oroszország hatalmas hátrányba kerülne Ukrajnában.

A bahmuti harcokról megszólalt az Egyesült Államok hadseregének korábbi európai parancsnoka. Mark Hertling tábornok szerint Oroszország megsérti a háború művészetének egyik alapvető elvét a bahmuti offenzíva során. 

Szerinte az orosz csapatok élén nincs egységes vezetés, a parancsnoki lánc töredezett. 

Prigozsin, Sojgu, Gerasimov és Vlagyimir Putyin orosz elnök között pattog a labda, akik sokszor egymásnak ellentmondó parancsokat adnak. 

Mark Hertling szerint 

egy hadsereg akkor tud hatékonyan működni, ha a kormánytól a parancsnokokon át a katonákig mindenki tisztában van a célokkal és az azok eléréséhez szükséges lépésekkel.

A volt tábornok kifejtette, hogy a célegység elvének hiánya miatt a fronton harcoló katonák szenvednek a legjobban, akik nem értik, hogy mi miért történik. Ez károsan hat a morálra és felemészti a harci kedvet. Ez a helyzet az ukránoknak kedve, akik pontosan tudják, hogy miért harcolnak, hiszen az ellenfelük egy működési zavarokkal küzdő halmazzá válik.

 

Bahmut háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek