Közélet

Bekérette az orosz nagykövetet a washingtoni külügy

Az amerikai drón elfogása és megsemmisítése verte ki a biztosítékot Washingtonban.

Elfogott egy MQ–9 Reaper típusú amerikai megfigyelő drónt a Fekete-tenger felett két orosz Szu–27-es harci repülő, és egyikük megütötte a drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant, és megsemmisült – közölte az amerikai hadsereg kedden.

Moscow,,Russia,-,Circa,August,,2013:,Twin,Engine,Sukhoi,Su-30
Szu–27-es.
Fotó: Vaalaa

James Hecker, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős tábornoka szerint az MQ–9 rutinműveletet végzett a nemzetközi légtérben az incidens idején, valamint elmondta, hogy a felelőtlen eljárás kis híján mindkét légi jármű vesztét okozta.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby veszélyesnek, szakszerűtlennek és meggondolatlannak nevezte az elfogást, amire elmondása szerint volt már ugyan példa, arra azonban nem, hogy egy ilyen incidensben egy amerikai légi jármű megsemmisüljön. 

Kirby szerint a washingtoni külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lép az orosz külüggyel, hogy kifejezze aggodalmát a kockázatos és szakszerűtlen elfogás miatt. A szóvivő azt is elmondta, hogy az esetről tájékoztatták Joe Biden amerikai elnököt is.

Columbus,Afb,,Mississippi,-,April,20,,2018:,An,Air,Force
MQ–9 Reaper drón.
Fotó: Michael Fitzsimmons

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price nem sokkal később közölte, hogy 

helyi idő szerint kedd délutánra bekérették a külügyminisztériumba Oroszország washingtoni nagykövetét, 

hogy kifejezzék neki az Egyesült Államok erőteljes tiltakozását az incidens miatt. Tudatta azt is, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövete szintén tiltakozását fejezte ki az orosz külügyminisztériumnál.

Az amerikai hadsereg európai parancsnoksága közleményében arról írt, hogy az ütközés előtti percekben a két Szu–27-es gép közül az egyik üzemanyagot eresztett a drónra, majd közvetlen elé vágott. A pilóta nélküli amerikai légi jármű helyi idő szerint este 6 óra 3 perckor zuhant a Fekete-tengerbe.

Christopher Cavoli amerikai tábornok, a európai erőinek főparancsnoka tájékoztatta a NATO-szövetségeseket a fekete-tengeri incidensről.

 

Reaper drón Szu-27 MQ-9 Reaper drón Fekete-tenger NATO
Kapcsolódó cikkek