Időzített bombának nevezte a klímaváltozást, amely egyre közeledik a robbanás pillanatához António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) hatodik összegző jelentésének a bemutatása alkalmából. A diplomata sürgette a gazdag országokat karbonkibocsátásuk gyorsabb csökkentésére is.

Second UN Ocean Conference In Lisbon
LISBON, PORTUGAL - JUNE 27: UN Secretary-General Antonio Guterres gestures while answering questions during joint press conference with Co-Presidents of the Second UN Ocean Conference, Portuguese President Marcelo Rebelo de Sousa, and Kenyan President Uhuru Kenyatta, on the inaugural day of the UN Ocean Conference on June 27, 2022, in Lisbon, Portugal. The second UN Ocean Conference comes at a critical time as the world is seeking to address many of the deep-rooted problems exacerbated by the COVID-19 pandemic, which will require major structural transformations and common shared solutions that are anchored in the Sustainable Development Goals (SDGs). (Photo by Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images)
Fotó: Horacio Villalobos

A hőmérséklet-változás üteme az elmúlt 50 évben volt a leggyorsabb az elmúlt 2000 év alatt, miközben a szén-dioxid-koncentráció kétmillió éves csúcson van

– mutatott rá Guterres, aki a jelentést túlélési útmutatónak nevezte az emberiség számára, és felszólította a fejlett országokat, hogy nettó zéró kibocsátási céljaikat a korábbi, 2040-es időpontra érjék el.

Az IPCC összegző jelentése három, 2021-ben és 2022-ben közzétett értékelésen alapul, amelyek a klímaváltozás fizikai megjelenését, hatásait és azok lehetséges enyhítését vizsgálták. A jelentés célja, hogy a döntéshozók számára megvilágítsa a kérdés jelentőségét. A 37 oldalas dokumentum több ezer oldalnyi korábbi értékelést igyekszik összegezni a szakértők egyhetes tanácskozását követően, melynek a svájci Interlaken adott helyet.

John Kerry amerikai klímakövet szerint az eszközök adottak a kockázatok csökkentésére, de ehhez azonnali cselekvésre van szükség.

Az IPCC jelentése emellett útmutatóként is szolgál a klímaváltozás ellen tett lépések idei értékeléséhez, mielőtt az országok 2025-ben újabb ígéreteket tennének a 2015-ös Párizsi Egyezmény értelmében. Az ENSZ-szervezet szerint a karbonkibocsátást a 2030-as évtized közepéig meg kellene felezni, hogy esély maradjon arra, hogy sikerüljön az ipari forradalomhoz képest 1,5 fokon belül tartani a felmelegedés szintjét. Az IPCC elnöke, Hoesung Lee elmondta:

Ha most cselekszünk, még mindig biztosíthatunk egy fenntartható jövőt mindenki számára.

Azonban a jelenlegi pályán maradva az évszázad végére 3,2 fokot is nőhet a bolygó hőmérséklete, és akkor is legalább 2,2 fokos a melegedés, ha a jelenlegi ígéreteiket betartják az országok. Az átlaghőmérséklet már most is 1,1 fokkal magasabb az 1850–1900 közötti szintnél.

Megfigyelők szerint a jelentés összeállítása során a legnagyobb vitákat a pénzügyi kérdésekkel és a klímaváltozás hatásaival kapcsolatos nyelvezet hozta, valamint az igazságosság kérdése a szegényebb országokkal szemben. Egyes kormányok igyekeztek saját megoldási javaslataikat – mint a vagy a szén-dioxid-leválasztás – előtérbe helyezni a dokumentumban – írja a Reuters.

Az IPCC szerint fel kell gyorsítani az átállást a zöldenergiára, és át kell alakítani a mezőgazdaságot és az étkezési szokásainkat is, 

ha azt szeretnénk, hogy elérjük a kitűzött célokat. A szervezet szerint a szélsőséges időjárás, az emelkedő tengerszint, az olvadó jégsapkák, valamint a katasztrófákat és visszafordíthatlan változásokat eredményező események bekövetkeztének egyre növekvő valószínűsége súlyos kockázatokat hordoz magában.

Nem meglepő, hogy Guterres szerint a világnak mindenhol egyszerre, minden fronton lépnie kell a kérdésben.