Közélet

Irán lőszert és rakétákat szállíthatott Oroszországnak – Kémet fogtak az ukránok Odesszában

A Sky News egy informátora szerint két orosz felségjelzésű hajó a Kaszpi-tengeren keresztül nagy mennyiségű lőszert szállíthatott Oroszországba. A gyanú szerint Irán adott el géppuska-, rakétavető és aknavető lőszert az oroszoknak a háborúhoz.

Irán titokban nagy mennyiségű lőszert, rakétát és aknavető lövedéket szállított Oroszországnak az év elején – nyilatkozta a Sky Newsnak egy meg nem nevezett katonai forrás. Az informátor szerint további utánpótlás küldésére is van esély.

lőszeres láda
Fotó: Shutterstock

A forrás azt állította, hogy januárban két orosz felségjelzésű hajó indult útnak egy iráni kikötőből, és a Kaszpi-tengeren keresztül Oroszországba tartott. 

A becslések szerint 100 millió lőszert és nagyjából 300 ezer egyéb lövedéket szállíthatott a két hajó. 

A forrás azt közölte, hogy a szállítmány géppuskához, rakétavetőhöz és aknavetőhöz való muníciót tartalmazhatott.

A Sky News azt írta, hogy Moszkva készpénzben fizetett a szállítmányért. A lap megkérdezett más katonai szakértőket is az esetről, akik nem tartották kizártnak, hogy Irán valóban finanszírozza az oroszok háborúját, de szerintük az említett lőszermennyiség túl nagynak tűnik.

A Wagner-csoport nem kap lőszert a bahmuti ostromhoz, Prigozsin szerint Moszkva elárulta őket

Az orosz csapatok nem kapnak utánpótlást Bahmutban, a Wagner-csoport vezetője szerint így hamarosan fel kell hagyniuk a város ostromával. A donyecki település elleni offenzívát a Jevgenyij Prigozsin által alapított és irányított Wagner zsoldossereg vezeti, amely egy február 28-án indult rohammal sikeresen feltörte Bahmut védelmét. Prigozsin utánpótlást kér a harc folytatásához, de állítása szerint Moszkva visszatartja a lőszerszállítmányokat. A Wagner-vezér attól tart, hogy az orosz vezetés elárulta őket.

Orosz kémet fogtak az ukránok Odesszában

Tiltott közösségi oldalakon informálta az oroszokat egy odesszai férfi, az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) őrizetbe vette. Azt nem közölték, hogy a férfit hogy hívják vagy mennyi idős.

A kém a gyanú szerint az ukrán bázis elhelyezkedéséről és a létfontosságú infrastrukturális létesítményekről szivárogtatott ki információkat az orosz csapatoknak – írta a Sky News. Az SBU a Telegram-csatornáján számolt be az ellenséges besúgó elfogásáról. A férfit egy felforgatóellenes összevont akció keretében kapcsolták le. Az ukrán hatóságok szerint az oroszok az odesszai férfi információi alapján hajthattak végre célzott rakétacsapásokat.

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi támogatja Oroszország fegyveres agresszióját Ukrajna ellen és egyetért a ukrán nép ellen elkövetett rémtettekkel 

– olvasható az SBU posztjában. Hozzátették, hogy a gyanúsított a saját közösségimédia-felületein Ukrajna vezetésének megdöntésére és az ukrán nép megsemmisítésére szólított fel.

 

Oroszország Irán lőszer
Kapcsolódó cikkek